Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Ο ESM να στηρίζει τράπεζες αναδρομικά

Ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, ο ESM, θα πρέπει να στηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αναδρομική ισχύ. Τεράστια η πρόοδος της Ελλάδας.

Γιούνκερ: Ο ESM να στηρίζει τράπεζες αναδρομικά
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης (ESM) θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να στηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με το Βερολίνο.

"Υπάρχει το μείζον ερώτημα της νομιμότητας του θέματος και εάν θα έπρεπε να περιορίσουμε την παρέμβαση του ΕSM μόνο σε όσα προβλήματα προκύψουν εφεξής", δήλωσε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμπλήρωσε: "Νομίζω ότι σε κάποιον βαθμό μπορεί να υπάρξει αναδρομική δράση στον μηχανισμό, σε αντίθετη περίπτωση χάνει το νόημα ύπαρξής του". 

Ο κ. Γιούνκερ, μάλιστα, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από επικεφαλής του Eurogroup αυτόν τον μήνα, δήλωσε πως αναμένει σχετική απόφαση εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.


Τεράστια πρόοδος για την Ελλάδα, κριτική για εκροές κεφαλαίων

"Έχουμε λάβει μακρόπνοες αποφάσεις και σταθεροποιήσαμε τη ζώνη του ευρώ", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Μόλις πριν από έναν χρόνο, πολλοί πίστευαν ότι η ευρωζώνη οδεύει προς την πτώχευση. Αντιθέτως, η ευρωζώνη υπάρχει ακόμη και η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μέλος της, ενώ πολλοί πίστεψαν στην έξοδό της". "Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια, αλλά εξακολουθεί να υποφέρει υπερβολικά", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στους εκατομμυριούχους Έλληνες που βγάζουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα, χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ανακοπή του φαινομένου.

"Ενθαρρύνω, με όλη μου τη δύναμη, τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Προς το Λονδίνο και προς τη Φρανκφούρτη, τη στιγμή που οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα, προς το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει αυτήν τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων. Δεν είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη μέλη", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, εξέφρασε την αμέριστη συμπάθεια και φιλία του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, την οποία- όπως είπε- δεν συμμερίζονται "οι φιλόσοφοι του Βορρά". "Για μένα, η Ε.Ε. και η ευρωζώνη θα ήταν ατελείς χωρίς την Ελλάδα. Έχουμε γίνει αλαζόνες. Δε γνωρίζουμε Ιστορία. Δε συμπαθούμε αυτούς που δεν είναι σαν εμάς, αγνοούμε όσα προσέφερε η Ελληνική Δημοκρατία και οι Έλληνες στην Ευρώπη. Θα υπερασπίζομαι αυτήν τη χώρα, ως το τέλος. Είμαι φίλος των Ελλήνων", σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Τα χειρότερα ίσως έχουν περάσει  

"Βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2013 σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Δεν είναι, όμως, ώρα για νοσταλγία, αλλά για δράση", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Πιστεύω ότι διανύουμε δύσκολους καιρούς… Νομίζω ότι τα χειρότερα ίσως να έχουν περάσει, αλλά ακόμη πρέπει να κάνουμε όσα είναι μπροστά μας και είναι δύσκολα".

Ο κ. Γιούνκερ επέκρινε παράλλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και χαρακτήρισε απογοητευτική εξέλιξη το ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την ευρωζώνη και περιορίστηκαν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα. "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα όπου ο βραχίονας της νομισματικής πολιτικής από τη Φρανκφούρτη είναι ισχυρός και ο βραχίονας της δημοσιονομικής πολιτικής είναι αδύναμος", κατέληξε.

Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε ότι συμφωνεί με την επιβολή ενιαίου κατώτατου μισθού στην ευρωζώνη. "Είμαι πεπεισμένος ότι είναι μία ανάγκη για όλα τα κράτη-μέλη και πως θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν ελάχιστο κοινωνικό μισθό". "Χρειαζόμαστε μία βάση κοινωνικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, όπου θα συμπεριλαμβάνεται ένα ουσιώδες πράγμα: ο κατώτατος μισθός. Ένας νομικά υποχρεωτικός κατώτατος μισθός για τα μέλη της ευρωζώνης", δήλωσε.


Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την Κύπρο

Ερωτηθείς για την Κύπρο, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι πολλοί νομίζουν πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι μικρό, επειδή η χώρα είναι μικρή. Παρ' όλα αυτά, δήλωσε, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους της είναι υπαρκτό.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι δεν αναμένεται να βρεθεί οριστική λύση για το θέμα της Κύπρου στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v