Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kύπρος: Εκλεισε η συμφωνία με τρόικα

Καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία με την τρόικα μετά από σκληρές προσπάθειες, δήλωσε το πρωί η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, θέτοντας τέλος στο ολονύκτιο θρίλερ.

Kύπρος: Εκλεισε η συμφωνία με τρόικα
Καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία με την τρόικα μετά από σκληρές προσπάθειες, δήλωσε το πρωί η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, θέτοντας τέλος στο ολονύκτιο θρίλερ και στην αναμονή επίσημης επιβεβαίωσης των πληροφοριών που διέρρευσαν και προβλήθηκαν από όλα τα ΜΜΕ για καταρχήν συμφωνία με τους πιστωτές. Προ ολίγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως διαφάνηκε από νωρίς χθες ότι υπήρξαν προοπτικές γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, στην ΑΤΑ, στην αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και σε κάποια δευτερευούσης, όπως είπε, σημασίας ζητήματα.

Τόνισε ότι η καταρχήν συμφωνία ήταν απότοκο σκληρής προσπάθειας σε εκείνα τα ζητήματα όπου υπήρχαν διαφορές.

«Καταφέραμε», σημείωσε, «να βελτιώσουμε τις αρχικές θέσεις της τρόικας, όπως αυτές κατατέθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Η διαπραγμάτευση ομολογώ ότι ήταν δύσκολη και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είναι φανερό ότι θα μπούμε σε ένα μνημόνιο πολύ δύσκολο και θα κληθούν οι πολίτες να συνεισφέρουν σε αυτήν τη διαδικασία».

Επισήμανε στη συνέχεια ότι η κυπριακή ομάδα διαπραγμάτευσης είχε ως στόχο να αλλάξει και να πετύχει βελτίωση εκείνων των όρων που καταγράφονταν στις προτάσεις των πιστωτών.

ΑΤΑ και συντάξεις

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της ΑΤΑ, η κ. Χαραλάμπους υπενθύμισε ότι η θέση της τρόικας από τον περασμένο Ιούνιο ήταν η κατάργησή της.

«Η δική μας πλευρά πάλεψε το θέμα και θέσαμε στο τραπέζι δική μας πρόταση η οποία συνοψίζεται στο εξής: Όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση να μην καταβάλλεται ΑΤΑ και σε περίοδο ανάκαμψης της οικονομίας να δίνεται μία φορά τον χρόνο στο 50% και ταυτόχρονα να αφαιρούνται από το καλάθι υπολογισμού μία σειρά προϊόντα που θα αντιστοιχούσαν σε μείωση γύρω στο 30%».

«Καταφέραμε», τόνισε η κ. Χαραλάμπους, «να παραμείνει ως έχει το καλάθι του δείκτη καταναλωτή και το σημαντικό είναι ότι πετύχαμε να λειτουργεί ο θεσμός της ΑΤΑ, παρά την αρχική αξίωση της τρόικας για κατάργηση του θεσμού. Η ΑΤΑ θα παραχωρείται μια φορά τον χρόνο κατά 50% μειωμένη. Αυτή η πρόνοια θα εφαρμόζεται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το 2014, αφού προβλέπεται πως η οικονομική ύφεση θα διαρκέσει ακόμη δύο χρόνια. Τονίζω ότι η παγοποίηση αφορά τον δημόσιο τομέα».

«Στον ιδιωτικό τομέα η ΑΤΑ συνεχίζει να αποτελεί μέρος των συλλογικών συμβάσεων».

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, η υπουργός Εργασίας είπε πως η συμφωνία προβλέπει «πέναλτι» σε όσους συνταξιοδοτούνται από το 63ο στο 65ο. Πρόωρη αφυπηρέτηση στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται η συνταξιοδότηση στο 63ο έτος και όσοι παίρνουν σύνταξη σε αυτό το έτος ηλικίας θα έχουν μία αναλογιστική μείωση σε αυτήν.

«Η απαίτηση της τρόικας», είπε, «ήταν να επεκταθεί το όριο αφυπηρέτησης (σ.σ. συνταξιοδότησης) στο 67ο, αλλά η δική μας πλευρά αρνήθηκε αυτήν την αξίωση και εκείνο που έχει συμφωνηθεί και έχει καταγραφεί στο μνημόνιο είναι ότι από το 2018 και μετά θα ισχύει ένας μηχανισμός που θα συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής».

Επισήμανε ότι αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κάθε πέντε χρόνια, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, θα αυξάνεται κατά έξι μήνες το όριο συνταξιοδότησης. Άρα δεν θα υπάρξει επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης το 2018 στο 67ο. Βασικά κάθε πέντε χρόνια θα αυξάνεται το όριο αφυπηρέτησης κατά έξι μήνες.

Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ότι το κράτος συνεχίζει να είναι εισφορέας στο ΤΚΑ. Αν ληφθεί υπόψη, όπως είπε, ότι «η θέση των πιστωτών ήταν να καταργηθεί η εισφορά του κράτους στο ταμείο, νομίζω ότι ήταν επιτυχία για το τελικό αποτέλεσμα για τη διαπραγματευτική ομάδα. Θα συνεχίσει η ίδια φόρμουλα αύξησης των βασικών συντάξεων, διότι αν άλλαζε η φόρμουλα θα ήταν σε βάρος αυτών που παίρνουν χαμηλές συντάξεις ή μόνο τη βασική σύνταξη».

Καταλήγοντας, είπε ότι δεν πέρασε η θέση της τρόικας για φορολόγηση όλου του εφάπαξ και ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εργασιακού βίου για τη διαμόρφωση της σύνταξης.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της συμφωνίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε προ ολίγου στους δημοσιογράφους  ότι η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας διάσωσης αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώνει τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους πολιτικούς ηγέτες για τους όρους της συμφωνίας αυτής.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v