Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PwC: Απαιτούνται περισσότερες ενέργειες για MIFID

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της PwC, περίπου μία στις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αντιμετωπίζει την οδηγία MiFID ως μέρος της ευρύτερης αλλαγής του πλαισίου.

PwC: Απαιτούνται περισσότερες ενέργειες για MIFID
Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της PwC, περίπου μία στις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αντιμετωπίζει την οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (Markets in Financial Instruments Directive - MiFID) ως μέρος της ευρύτερης αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου.

Σύμφωνα με την έρευνα “Are you taking control of the MiFID II Agenda?”, παρόλο που είναι αρκετά πρώιμο για τις εταιρείες να εκτιμήσουν το κόστος της MiFID ΙΙ, πάνω από το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι έχουν συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τους σχετική πρόβλεψη για την ανάληψη αρχικών ενεργειών κατά το 2012.

Ο κ. Θανάσης Πανόπουλος, Partner στο τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Ελλάδας, Επικεφαλής του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δήλωσε: «Παρά το ότι η προθεσμία για τη MiFID ΙΙ έχει παραταθεί, η οδηγία παραμένει ένα κύριο συστατικό της ευρύτερης αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχουν οργανισμοί που έχουν ήδη συγκροτήσει ομάδες εργασίας και προχωρούν σε εσωτερική ενημέρωση, ενώ πραγματοποιούν αρχικές εκτιμήσεις του αντίκτυπου και πραγματοποιούν ανάλυση των πιθανών σεναρίων όσον αφορά τα αποτελέσματα της MiFID II. Οι οργανισμοί παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ορθά αναλαμβάνουν δράση νωρίτερα σχεδιάζοντας τη μελλοντική τους στρατηγική, αναπτύσσοντας συστήματα και διαδικασίες ούτως ώστε να προετοιμαστούν για τη MiFID ΙΙ.»

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας:

• Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι η MiFID ΙΙ θα επηρεάσει τη στρατηγική τους και, σε μεγάλο βαθμό, τα μηχανογραφικά τους συστήματα καθώς και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
• Οι ερωτηθέντες δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά το κόστος των ενεργειών που απαιτούνται για τη MiFID II, αλλά περισσότερο από το 50% έχουν συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τους σχετική πρόβλεψη που προορίζεται για την ανάλυψη αρχικών ενεργειών κατά το 2012. Πολλοί οργανισμοί ενδέχεται να διενεργήσουν στρατηγική ανάλυση των συνεπειών εντός του 2012. Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εμφανίστηκαν λιγότερο κινητοποιημένες, όταν πραγματοποιήθηκε η έρευνα, σε σύγκριση με τις χρηματιστηριακές εταιρείες ή και τις τράπεζες.
• Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν μάλλον απίθανο οι όποιες παρεμβάσεις μέσω lobbying να αλλάξουν τη στάση των Αρχών όσον αφορά στην οδηγία MiFID ΙΙ. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να αναλάβουν τέτοιου είδους δράσεις.
• Οι χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν επιδοθεί περισσότερο σε δραστηριότητες lobbying σε σχέση με τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τις τράπεζες.
• Καθώς ο αντίκτυπος της MiFID II θα είναι μεγαλύτερος για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι περισσότερες έχουν σχετικά καλή γνώση των τεχνικών απαιτήσεων που προκύπτουν από τις προτάσεις της MiFID ΙΙ και έχουν εκπονήσει σχέδια εφαρμογής της μέσα στα πλαίσια των ενεργειών για την ευρύτερη ρυθμιστική αναμόρφωση.
• Μόνο το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν ότι το προσχέδιο της MiFID ΙΙ εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Η αναγνώριση της σημασίας που θα έχει η αντιμετώπιση της MiFID II ως μέρος της ευρύτερης αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου, θα βοηθήσει τους οργανισμούς να διαχειριστούν τα προγράμματα αλλαγής τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο, σε αντίθεση με όσους σκοπεύουν να την αντιμετωπίσουν ανεξάρτητα.

Η MiFID ΙΙ δεν είναι απλώς μια άσκηση συμμόρφωσης. Δεδομένου του μεγέθους των επιχειρηματικών και λειτουργικών συνεπειών που θα έχει, για την επιτυχή εφαρμογή της απαιτείται η έγκαιρη συμμετοχή των σχετικών τμημάτων όπως τα τμήματα Πληροφορικής και Operations.

«Η προθεσμία για την οριστικοποίηση της MiFID ΙΙ έχει μεν παραταθεί, αλλά η δράση από τους οργανισμούς μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου θα συμβάλει στην έγκαιρη ανταπόκριση τους στις μεταβολές που θα επέλθουν στις αγορές, ούτως ώστε να μην υποστούν απώλειες στην κερδοφορία τους και στο μερίδιο αγοράς τους από ανταγωνιστές», τόνισε ο κ. Πανόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v