Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίβανος: Βαθαίνει η πολιτική κρίση

Ο στρατός του Λιβάνου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι θα λάβει δραστικά μέτρα για την επιβολή της τάξης, μετά αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό και στην Τρίπολη.

Λίβανος: Βαθαίνει η πολιτική κρίση
Ο στρατός του Λιβάνου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι θα λάβει δραστικά μέτρα για την επιβολή της τάξης, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν σήμερα σε Βηρυτό και Τρίπολη και τις αιματηρές συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Οπλισμένοι με αυτόματα όπλα οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, απέκλεισαν τους δρόμους της Βηρυτού και άλλων πόλεων με οδοφράγματα

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην Τρίπολη τέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής και συνεχίστηκαν το πρωί της Δευτέρας.

Στην πρωτεύουσα Βηρυτό, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ένοπλων κουκουλοφόρων. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί.

"Οι τελευταίες ώρες αποδεικνύουν ότι η χώρα περνά μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή και η ένταση σε ορισμένες περιοχές έχει κλιμακωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα", ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Θα λάβουμε αποφασιστικά μέτρα, ειδικά σε περιοχές όπου παρατηρούνται θρησκευτικές και σεκταριστικές εντάσεις, για να αποτρέψουμε να μετατραπεί ο Λίβανος και πάλι σε ένα τόπο επίλυσης ανοιχτών λογαριασμών και για να αποτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί η δολοφονία του μάρτυρα Ουισάμ αλ Χασάν για τη δολοφονία όλης της χώρας", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα ο στρατός απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς αρχηγούς να "είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν τις θέσεις και τις αντιλήψεις τους, γιατί κρίνεται το μέλλον της χώρας".

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι, κατηγόρησε τη Συρία για τη βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον αρχηγό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και Σουνίτη, Ουισάμ αλ Χασάν.

Σημειώνεται ότι οι θρησκευτικές μειονότητες του Λιβάνου είναι διαιρεμένες μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τη Συριακή κυβέρνηση και αυτές που υποστηρίζουν τους αντάρτες.

Ο Ουισάμ αλ Χασάν είχε εκφραστεί ανοιχτά κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ είχε στενούς δεσμούς με την οργάνωση της αντιπολίτευσης "14η Μαρτίου" και την οικογένεια του ηγέτη της και πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Σουνίτη πρωθυπουργού του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του, η οποία αποτελείται κατά κύριο λόγο από μέλη της φιλοσυριακής Χεζμπολάχ και των συμμάχωνς της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v