Στις κάλπες οι Ολλανδοί με φόντο την ευρωκρίση

Λιγότερο από 24 ώρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. "Πρόθυμο, αλλά απαιτητικό" εταίρο για την ευρωζώνη βλέπει το Reuters. Τι θα κριθεί για την Ελλάδα και ποιες οι θέσεις των βασικών "παικτών".

Στις κάλπες οι Ολλανδοί με φόντο την ευρωκρίση
Λιγότερο από 24 ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στην Ολλανδία, που θεωρούνται κρίσιμες για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Το πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι η Ολλανδία θα οδηγηθεί σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα είναι «πρόθυμος, αλλά απαιτητικός» εταίρος στην ευρωζώνη. Το Bloomberg, από τη δική του πλευρά, προβλέπει μία δύσκολη κυβερνητική συμβίωση μεταξύ των Φιλελευθέρων του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Εργατικού Κόμματος, του Ντίντερικ Σαμσόμ.

Η κρίση στην ευρωζώνη και η επιβράδυνση της ολλανδικής οικονομίας είναι τα βασικά θέματα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Η Ολλανδία είναι μία από τις τελευταίες χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», ενώ στους πολίτες της εντείνεται η δυσφορία για το κόστος στήριξης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και για τα μέτρα λιτότητας στην πατρίδα τους.

Στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης βρίσκονται τέσσερα κόμματα: Οι Φιλελεύθεροι (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του Ντίντερικ Σαμσόμ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) του Εμίλ Ρέμερ και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς.

Η χώρα είναι συνηθισμένη στον σχηματισμό κυβερνητικών συνασπισμών και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ανάγκη συνεργασίας θα προκύψει ξανά: Μπροστά βρίσκεται το κόμμα του απερχόμενου Μαρκ Ρούτε, οι Φιλελεύθεροι, αλλά σε μακρινή απόσταση από την αυτοδυναμία. Πολύ κοντά ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα και έπονται οι Σοσιαλιστές. Τέταρτο (και σχετικά αποδυναμωμένο στις δημοσκοπήσεις) έρχεται το κόμμα του Βίλντερς.

«Είναι εφικτός ένας συνασπισμός μεταξύ των Φιλελευθέρων, των Εργατικών και ίσως ενός ακόμη κόμματος», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Φίλιπ βαν Πράαγκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Το Bloomberg, όμως, επισημαίνει πως αυτή η συμβίωση θα είναι δύσκολη. Μία από τις διαφωνίες που επισημαίνει το πρακτορείο είναι η θέση των δύο κομμάτων αναφορικά με την Ελλάδα. «Ο Σάμσομ είναι διατεθειμένος να δεχθεί επιμήκυνση της στήριξης για την Ελλάδα, ενώ ο Ρούτε δεν θα δεχθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης», αναφέρει.

«Παράλληλα, το ολλανδικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος, ενώ η ανεργία έχει αγγίξει το 6,5% που είναι το υψηλότερο επίπεδο 7 ετών. Επισημαίνεται ότι ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Μαρκ Ρούτε κατέρρευσε όταν το κόμμα του Χ. Βίλντερς αποφάσισε να άρει τη στήριξή του αντιδρώντας στα σχέδια για μέτρα λιτότητας.

Η αντιευρωπαϊκή ρητορική του Χ. Βίλντερς, όμως, φαίνεται πως δεν βρίσκει τόσο μεγάλη απήχηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos, το κόμμα του θα καταλάβει 19 έδρες, έναντι 24 μέχρι πρότινος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v