Stiglitz: Να φορολογηθούν περισσότερο οι πλούσιοι

Με αφορμή το βασικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, το εάν ο Mitt Romney είναι ή όχι φοροφυγάς, ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz προκρίνει το μείζον ζήτημα της φορολογικής αδικίας στις ΗΠΑ.

Stiglitz: Να φορολογηθούν περισσότερο οι πλούσιοι
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz με ένα ακόμη άρθρο καταπέλτη ταράσσει τα νερά, επισημαίνοντας αυτήν τη φορά όσα παράλογα συμβαίνουν στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία, ειδικότερα ως προς τη φορολογική ανισότητα. Στο άρθρο του με τίτλο «Το δίκαιο μερίδιο του κ. Romney» ο Joseph Stiglitz παίρνει ως αφορμή το θέμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στις ΗΠΑ: εάν είναι ή όχι φοροφυγάς ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι ο Μ. Romney κατηγορείται ότι ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας private equity, Bain Capital, εκμεταλλεύτηκε παραθυράκια του νόμου και γλίτωνε φορολογία επανεπενδύοντας τις προμήθειές του.

«Οι δημοκρατίες βασίζονται σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας στην πληρωμή των φόρων. Αν καθένας αφιέρωνε τόση ενέργεια όση οι πλούσιοι για να αποφύγει το δίκαιο μερίδιό του από φόρους, το φορολογικό σύστημα θα κατέρρεε», γράφει χαρακτηριστικά ο Stiglitz, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο φοροδιαφεύγει απροκάλυπτα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών σπάει τους κοινωνικούς δεσμούς.

«Φυσικά ο Romney δεν είναι ο μόνος… Εκατοντάδες πολιτικοί ανά τον κόσμο κινούνται με τον ίδιο τρόπο. Και επειδή κατά τη λαϊκή ρήση ''το ψάρι πάντα βρομάει από το κεφάλι'', κάθε υποψήφιος για την προεδρία οφείλει να δίνει τη σωστή καθοδήγηση και πάνω από όλα να μάχεται κατά της φοροδιαφυγής». 

Κατά τον Stiglitz, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett δικαίως υποστηρίζει ότι υπάρχει κάτι ουσιωδώς λάθος σε ένα σύστημα που φορολογεί τον ίδιο με χαμηλότερο ποσοστό απ' όσο τη γραμματέα του.

«Η κορυφή περιλαμβάνει έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό κατόχων μονοπωλίων που αυξάνουν το εισόδημά τους περιορίζοντας την παραγωγή και εφαρμόζοντας πρακτικές που δεν ευνοούν τον ανταγωνισμό, προέδρους διοικητικών συμβουλίων που εκμεταλλεύονται παραθυράκια του νόμου για να αρπάξουν μεγαλύτερο μερίδιο των εταιρικών κερδών (αφήνοντας λιγότερα για τους εργαζόμενους) και τραπεζίτες που επιδίδονται σε επιθετικό δανεισμό και καταχρηστικές πρακτικές στις πιστωτικές κάρτες (συχνά βάζοντας στο στόχαστρο φτωχά και μεσαία νοικοκυριά). Υπάρχει ένας ακόμη φαύλος κύκλος: η οικονομική ανισότητα μεταφράζεται σε πολιτική ανισότητα, η οποία, με τη σειρά της, ενισχύει την πρώτη, μέσω ενός φορολογικού συστήματος που επιτρέπει σε ανθρώπους όπως ο Romney (ο οποίος επιμένει ότι φορολογήθηκε «τουλάχιστον με 13%» την τελευταία δεκαετία) να μην πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους».

«Ο Romney δεν είναι φοροφυγάς. Όμως, δεδομένου ότι το υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης του εισοδήματος στις ΗΠΑ φθάνει το 35%, είναι αναμφίβολα "μεγάλης κλίμακας φοροαποφυγάς"», καταλήγει ο Stiglitz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v