Moody΄s: Στα μισά της διαδρομής η ευρωζώνη

Η περιφέρεια της ευρωζώνης, στην... καλύτερη περίπτωση, βρίσκεται στα μισά της διαδρομής για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών, λέει η Moody's. Θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια με επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Moody΄s: Στα μισά της διαδρομής η ευρωζώνη
Οι χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης στην... καλύτερη περίπτωση βρίσκονται στο ήμισυ της διαδρομής ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών από την κρίση χρέους και πρέπει να επιμείνουν στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Moody’s Investors Service, όπως αποτυπώνεται σε σημερινή της έκθεση, όπου όμως δεν γίνεται καμία αναφορά σε αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

«Έχουν ήδη γίνει προσαρμογές, τόσο στην περιφέρεια όσο και στον πυρήνα και σε ορισμένες περιπτώσεις σε σημαντικό βαθμό», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η διαδικασία, όμως, είναι στην καλύτερη περίπτωση ολοκληρωμένη κατά το ήμισυ».

Αν και η Moody’s σημειώνει την πρόοδο που επιτελείται στα εμπορικά ισοζύγια και στην εργασιακή ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών, δηλώνει πως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να χαλαρώσουν τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Η έκθεση του διεθνούς οίκου δεν αναφέρεται στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών.

«Μια σύγκριση με τις κρίσεις που αντιμετώπισαν η Σουηδία και η Φινλανδία τη δεκαετία του 1990 δείχνει ότι η πλήρης διόρθωση των συσσωρευμένων ανισορροπιών των χωρών της περιφέρειας -που οφείλονται στη λογική της μη εξοικονόμησης στους ιδιωτικούς τομείς τους αντί των κυβερνήσεών τους- μπορεί να χρειαστεί ακόμα αρκετά χρόνια», σημειώνει ο οίκος. «Η σύγκριση ενισχύει επίσης την κρίσιμη σημασία που έχουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη διατηρήσιμου οφέλους».

Κατά τον διεθνή οίκο, μεταξύ των επιτυχιών προσαρμογής -μέχρι στιγμής- είναι η μείωση του εργατικού κόστους στην Ισπανία κατά 5,9% από το υψηλότερο επίπεδό του, ενώ τα αντίστοιχα κόστη στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί κατά 7,8% και 13,7%, βοηθώντας να στηριχθούν οι εξαγωγές και να διατηρηθεί η οικονομική παραγωγή, την ώραόπου προχωρούν οι περικοπές στις δαπάνες. Η Ιταλία, αντιθέτως, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να περιορίσει το εμπορικό της έλλειμμα, να μειώσει το εργατικό κόστος ή να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, σε σχέση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη Moody’s, τα περισσότερα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα επιτεύχθηκαν από εταιρείες που διατηρούν την παραγωγή τους, παρότι μειώνουν τον αριθμό του προσωπικού τους.

«Τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα στην περιφέρεια της ευρωζώνης φαίνεται να προέκυψαν ως αποτέλεσμα βελτιώσεων στην παραγωγικότητα, που βασίστηκε κυρίως στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με ταχύτερο ρυθμό από τη μείωση της παραγωγής», λένε οι αναλυτές της Moody’s.


Riley: Θα βρεθεί λύση στην κρίση

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη και θα βρεθεί λύση στην κρίση, εξέφρασε ο Ν. Riley της Fitch. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ύφεση έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις στα προγράμματα λιτότητας.

Ειδικά για την Ιταλία, πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει άλλη λιτότητα και ότι τα ρίσκα που αντιμετωπίζει είναι πολιτικά και όχι οικονομικά ή δημοσιονομικά.

Εκτίμησε δε ότι η ΕΚΤ μπορεί να δράσει ακόμα και χωρίς την Bundesbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v