Σε χαμηλό 37 μηνών η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009 υποχώρησε ο δείκτης PMI του κλάδου μεταποίησης της ευρωζώνης, ενώ το πρόβλημα περνά πλέον και στον πυρήνα της ευρωζώνης. Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα.

Σε χαμηλό 37 μηνών η μεταποίηση στην ευρωζώνη
Συρρίκνωση για 11ο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε ο μεταποιητικός κλάδος της ευρωζώνης τον Ιούλιο, λόγω της μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, παρά την πτώση των τιμών.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Markit, που έδειξαν επιδείνωση της κατάστασης, η οποία αγγίζει πλέον και τον πυρήνα της ευρωζώνης, δημιουργούν προβληματισμό στους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν την κρίση χρέους.

Ο δείκτης PMI του κλάδου μεταποίησης στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 44, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, από 45,1 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο 43,4, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009, από 44,7 τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία από την Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, έδειξαν συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα της χώρας με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών τον Ιούλιο, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Γαλλία. Συρρίκνωση για 15ο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε ο μεταποιητικός κλάδος της Ισπανίας, χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης στην Ιταλία για 12ο συνεχόμενο μήνα, ενώ σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο σχετικός δείκτης παραμένει κάτω από το 50 από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Η Ιρλανδία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική χώρα που δείχνει ενδείξεις ανάκαμψης, με τον δείκτη PMI της χώρας να διαμορφώνεται σε επίπεδο υψηλότερο των 50 μονάδων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, ο ρυθμός της επιβράδυνσης της ισπανικής μεταποίησης «χαλάρωσε» λίγο τον Ιούλιο, ωστόσο ο κλάδος συνέχισε να συρρικνώνεται για 15ο συνεχόμενο μήνα ενώ η απασχόληση μειώθηκε με το ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμισι ετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Markit.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ισπανίας τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 42,3 από 41,1 τον προηγούμενο μήνα και έναντι των προβλέψεων των αναλυτών που «έβλεπαν» τον δείκτη στο 40,5. Όμως, αν και αυτή ήταν η βραδύτερη συρρίκνωση από τον Απρίλιο, ωστόσο ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει σημαντικά χαμηλότερα του ορίου των 50 μονάδων που ξεχωρίζουν την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Ο δείκτης απασχόλησης στη μεταποίηση αντιθέτως υποχώρησε τον Ιούλιο στο 41,5 από 41,8 τον Ιούνιο, εμφανίζοντας τον ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης από τον Δεκέμβριο του 2009.

Συρρίκνωση για 12ο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ιταλία τον Ιούλιο, καθώς μειώθηκαν οι παραγγελίες και η παραγωγή, ενώ χάθηκαν θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών.

Ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 44,3 τον Ιούλιο από 44,6 τον Ιούνιο, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει διαμόρφωσή του στο 44,2.

Με ταχύτερο ρυθμό υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία, λόγω της μείωσης των νέων παραγγελιών και της αύξησης των απολύσεων στον κλάδο.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 43,4 τον Ιούλιο από 45,2 τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009.

Σημαντικά χαμηλότερα διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ και στη Γερμανία, που υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Ο δείκτης υποχώρησε στο 43 τον Ιούλιο από 45 τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, για 35ο μήνα συνεχίστηκε η επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ελλάδα τον Ιούλιο, λόγω της κρίσης και της βαθειάς ύφεσης που οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών αλλά και των θέσεων απασχόλησης.

Ο ελληνικός PMI διαμορφώθηκε στο 41,9 τον Ιούλιο από 40,1 τον Ιούνιο, παραμένοντας σημαντικά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v