Γερμανία: Όχι συγκεκριμένες αποφάσεις στη Σύνοδο

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης τονίζει πως πρέπει να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών από τη σύνοδο. "Δεν θα υπάρξουν λεπτομερείς αποφάσεις, αλλά ένας φιλόδοξος οδικός χάρτης".

Γερμανία: Όχι συγκεκριμένες αποφάσεις στη Σύνοδο
Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, επισημαίνει ότι πρέπει να χαμηλώσουν οι προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα, ενώ ειδικότερα ως προς το θέμα της Ελλάδας τόνισε «ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία νέα απόφαση, μέχρις ότου υπάρξει η έκθεση της τρόικας».

Διευκρίνισε επίσης πως το κλιμάκιο της τρόικας μπορεί να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και ο έλεγχος "θα πάρει εβδομάδες, όχι ημέρες".

«Το ερώτημα της προόδου προς δημοσιονομική ενοποίηση δεν μπορεί να λυθεί σε μία ημέρα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η σύνοδος δεν θα παραγάγει λεπτομερείς αποφάσεις, αλλά αναζητά την επίτευξη σημαντικής εργασίας για έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη της Ε.Ε.». Ως προς τη συνάντηση της Angela Merkel με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, ο Γερμανός αξιωματούχος αποκάλυψε πως οι δύο "μίλησαν εντατικά, έκαναν σημαντική εργασία προετοιμασίας", χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ερωτηθείς για την απότομη αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, απάντησε: «Θα προειδοποιούσαμε ενάντια στην υπερβολική διασπορά πανικού».

Υποστήριξε πως η Ε.Ε. έχει ήδη στη διάθεσή της τα απαραίτητα εργαλεία -τους δύο μηχανισμούς στήριξης- για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, «συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας». Επανέλαβε, όμως, την αντίθεση της Γερμανίας στη χρήση αυτών των μηχανισμών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τουλάχιστον ενόσω ο εποπτικός έλεγχος των τραπεζών παραμένει σε εθνικό επίπεδο και όχι σε ευρωπαϊκό.

«Ο στόχος πρέπει να είναι να αποφασιστεί συγκεκριμένη, άμεση και κατάλληλη βοήθεια και πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ισπανία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ως προς την περίπτωση της Ιταλίας, η Γερμανία είναι διστακτική στην ανάπτυξη ενός ακόμη μέσου για την αντιμετώπιση προβλημάτων». «Είναι στο χέρι των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα να αποφασίσουν εάν, πότε και πώς θα χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v