Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο της Συνόδου

Τους τέσσερις πυλώνες της οικονομικής ένωσης της ΕΕ περιγράφει έγγραφο που έχει προετοιμαστεί για τη σύνοδο της 28ης-29ης Ιουνίου. Προτεραιότητα η τραπεζική ένωση και η ενοποιημένη πολιτική για τους προϋπολογισμούς.

Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο της Συνόδου
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν συγκεκριμένα βήματα για μια διασυνοριακή τραπεζική ένωση, στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση και την πιθανότητα δημιουργίας ενός ταμείου για την εξόφληση χρέους, στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου, σύμφωνα με κείμενο που έχει προετοιμαστεί.

Δύο αξιωματούχοι που έχουν γνώση του 15σέλιδου κειμένου, το οποίο συντάχθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα και επανεξετάζεται εν όψει της συνόδου, δήλωσαν πως θέτει με λεπτομέρεια τους τέσσερις πυλώνες που απαιτούνται για μια ισχυρή οικονομική και νομισματική ένωση, που οι ηγέτες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί το μέλλον του ευρώ.

Πέραν της προόδου σε ό,τι αφορά μια τραπεζική ένωση, το έγγραφο κάνει λόγο για την ανάγκη πιο ενοποιημένης πολιτικής για τους προϋπολογισμούς, βήματα για βαθύτερη οικονομική ενοποίηση και για το πώς θα διατηρηθεί η «δημοκρατική νομιμοποίηση» εάν οι χώρες πρέπει να εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.

Το έγγραφο έχει συνταχθεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και τον επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη πει ότι ο πρώτος τομέας πάνω στον οποίο θα πρέπει να εργαστούν είναι μια τραπεζική ενοποίηση, καθώς προσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά μεταξύ των προβληματικών τραπεζών και των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων, την ώρα όπου η επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία είναι άμεση εστία ανησυχίας.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε έναν χρόνο, αν και το Βερολίνο θέλει πρώτα να δει πολύ περισσότερη πρόοδο προς τη δημοσιονομική ενοποίηση, γεγονός που θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο, γιατί πρώτα χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έγγραφο περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για τις τράπεζες, τονίζοντας την ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία, ένα κοινό πρόγραμμα εγγυήσεων ευρωπαϊκών καταθέσεων και ένα ενιαίο ταμείο που θα περιορίζει τις προβληματικές χώρες της περιοχής, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.

Το έγγραφο δίνει επιλογές σε κάθε ενότητα, σημειώνοντας πως σχετικά με την ενιαία τραπεζική εποπτεία αυτή θα μπορούσε να επιφορτιστεί με την επίβλεψη όλων των τραπεζών της Ε.Ε., ή διαφορετικά να παρακολουθεί τις μεγάλες συστημικές τράπεζες με διασυνοριακές δραστηριότητες, ενώ ένα άλλο σώμα θα έχει μια ευρύτερη και καθημερινή επίβλεψη.

Η προσδοκία είναι ότι η ΕΚΤ σταδιακά θα αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη της επίβλεψης των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, ενώ η ΕΒΑ θα διατηρήσει έναν ευρύτερο εποπτικό ρόλο και θα συντονίζει τις εργασίες των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Για τον κοινό μηχανισμό εγγυήσεων καταθέσεων, το έγγραφο δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και στενότερη ενοποίηση μεταξύ των εθνικών μηχανισμών εγγυήσεων προκειμένου να υπάρξει πιο καθησυχαστικό στήριγμα σε όλη της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός ταμείου για τις προβληματικές τράπεζες, το έγγραφο ζητά έναν ενιαίο μηχανισμό «με έναν τεράστιο φάκελο», που θα χρηματοδοτείται μέσω δασμών στον τραπεζικό κλάδο, όπως για παράδειγμα ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Το έγγραφο, το οποίο χρησιμοποιεί πολλές από τις προτάσεις που έκανε στις 6 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ότι ενδεχομένως να απαιτηθεί μια «άμεση και μόνιμη αμοιβαία ευθύνη» του ρίσκου, προκειμένου να στηριχθεί ο τραπεζικός κλάδος. Προτείνει τη χρήση του ESM για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όλες αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν υπό τις υπάρχουσες Συνθήκες της Ε.Ε. και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σχετικά γρήγορα, σημειώνει το έγγραφο.

Σε ό,τι αφορά τα βήματα που απαιτούνται για έναν στενότερο δημοσιονομικό συντονισμό, το έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη να πάμε πέρα από τις υπάρχουσες νομοθετικές προτάσεις όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο. Όπως τονίζει, καθώς θα επιτυγχάνεται η στενότερη τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση, το θέμα της αμοιβαίας ευθύνης για το χρέος θα γίνει πιο άμεσο, ενώ προτείνει την επιλογή ενός ταμείου εξυπηρέτησης χρέους, όπως αυτό που προτείνουν οι «σοφοί» της Γερμανίας.

Σε άλλα σημεία του εγγράφου συζητιούνται οι ευρύτεροι στόχοι για μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας της Ε.Ε., οι προσπάθειες για βελτίωση της πανευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και το ενδεχόμενο κοινής φορολογίας, όπως για παράδειγμα μια κοινή εταιρική φορολογική βάση και ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v