Το ραντεβού των τεσσάρων για τη σωτηρία του ευρώ

Έχουμε μία εβδομάδα να σώσουμε το ευρώ, δηλώνει ο Μόντι λίγο πριν από το κρίσιμο ραντεβού με Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι. Βολές Λαγκάρντ προς Βερολίνο. Τα δύο στρατόπεδα και τα βέτο της Γερμανίας. Ο φόβος των κερδοσκόπων.

Το ραντεβού των τεσσάρων για τη σωτηρία του ευρώ
Κρίσιμη για το μέλλον του ευρώ είναι συνάντηση των "τεσσάρων" στη Ρώμη. Η Angela Merkel, ο Francois Hollande, ο Mario Monti και ο Mariano Rajoy καλούνται να προετοιμάσουν το έδαφος και να βρουν κοινές γραμμές για την πλέον κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Τις τελευταίες ημέρες οι εντάσεις στην αγορά ομολόγων, ιδίως ως προς την Ισπανία και την Ιταλία, έχουν κάπως αποκλιμακωθεί λόγω των προσδοκιών για σημαντικές ανακοινώσεις από τη σύνοδο κορυφής. Οι αναλυτές, όμως, προειδοποιούν ότι εάν οι προσδοκίες αυτές διαψευσθούν τότε ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι σημαντικός.

Ο ίδιος ο Mario Monti, που είναι και οικοδεσπότης της συνάντησης καθώς θα διεξαχθεί στη Ρώμη, με δηλώσεις του στη βρετανική Guardian σημείωσε ότι χωρίς επιτυχημένη έκβαση της συνόδου «θα υπάρξουν σταδιακά περισσότερες επιθέσεις των κερδοσκόπων σε μεμονωμένες χώρες, ενώ τα πράγματα θα είναι πιο άσχημα για τις ασθενέστερες». Με μία δήλωση που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε: «Έχουμε μία εβδομάδα καιρό για να σώσουμε την ευρωζώνη».

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ανακοινώθηκε η έκθεση για τις ισπανικές τράπεζες. Βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου, οι κεφαλαιουχικές τους ανάγκες θα αγγίξουν έως και τα 62 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία ζητούν λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, έκδοση ευρωομολόγων, άμεση ενίσχυση μέσω των μηχανισμών στήριξης και τραπεζική ενοποίηση.

Η Angela Merkel, αν και ιδιαίτερα απομονωμένη πλέον, επιμένει. Κοινή συνιστώσα φαίνεται πως βρίσκεται μόνο στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν να δοθεί μεγαλύτερος εποπτικός ρόλος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από έντονη κινητοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy.

Μέτωπο με τη Μέρκελ πάντως άνοιξε και η Lagarde

Ανοιχτές είναι και οι πιέσεις του ΔΝΤ, που εκφράστηκαν χθες από την Κρ. Λαγκάρντ. Η τελευταία δήλωσε πως «το ΔΝΤ ανησυχεί για τις επιπλέον εντάσεις και τις έντονες πιέσεις» τόσο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο όσο και στις κυβερνήσεις της περιφέρειας.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί μια αποφασιστική και ισχυρή κίνηση στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα, γιατί αυτό που βλέπουμε προς το παρόν είναι να αμφισβητείται η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος».

«Θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση στις αδύναμες τράπεζες, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ)», σημείωσε

Η Κρ. Λαγκάρντ ζήτησε από την ευρωζώνη να ολοκληρώσει μακροπρόθεσμα τη δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση και δομές που κατά την άποψή της θα πρέπει να περιλαμβάνουν ενιαίο σύστημα εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων και «σταδιακή, αλλά περιορισμένη» συλλογική ευθύνη για το κρατικό χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v