Σχέδιο άμυνας κεντρικών τραπεζών ενόψει Δευτέρας

Οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για την σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών ενόψει του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι του G20.

Σχέδιο άμυνας κεντρικών τραπεζών ενόψει Δευτέρας
Οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για την σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και την αποτροπή μιας πιστωτικής ασφυξίας, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών προκαλέσει αναταρραχή, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι του G20.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές εκλογές δεν θα "δώσουν το τελικό σήμα για το τι θα γίνει μετά" στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Αλλά αν προκληθούν μεγάλες πιέσεις στις αγορές λόγω και των αποτελεσμάτων στις εκλογές στη Γαλλία και την Αίγυπτο, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα είναι σε ετοιμότητα να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

"Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για συντονισμένες δράσεις παροχής ρευστότητας" δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του G20, ενώ η δήλωση του επιβεβαιώθηκε και από άλλους αξιωματούχους.

Ανάλογα με το πόσο βίαιη θα είναι η απάντηση των αγορών, μπορεί να διεξαχθεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών του G7 τη Δευτέρα στο Los Cabos, με ταυτόχρονη τηλεφωνική επικοινωνία με τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών, ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος του G20.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρώτη γραμμή άμυνας θα είναι μια ανακοίνωση ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας των αγορών.

Οι ανακοινώσεις αυτές συνήθως προμηνύουν τεχνικά βήματα για τη διατήρηση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων έχουν ήδη ανοίξει, σημειώνει το Reuters, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετά δολάρια αν οι επενδυτές προστρέξουν στο επενδυτικό καταφύγιο των αμερικανικών τίτλων. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επιπρόσθετες δημοπρασίες για την προσφορά χρήματος στις τράπεζες με συμφωνίες επαναγοράς.

Πιθανή είναι και η νομισματική παρέμβαση, με την Ιαπωνία και την Ελβετία να έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρέμβουν σε περίπτωση που η φυγή προς τα επενδυτικά καταφύγια πιέσει προς τα πάνω το γιεν και το ελβετικό φράγκο.

«Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται πάντα σε στενή επαφή» δήλωσε ο Masaaaki Shirakawa κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου αφότου η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής και να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση ως προς το ύψος των επιτοκίων αλλά και ως προς τα μέτρα αναπτυξιακής ώθησης της οικονομίας. «Οι κεντρικές τράπεζες έχουν μία κοινή κατανόηση ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος» διευκρίνισε ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης.

Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο των αγορών επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εφαρμογή αυτού του σχεδίου και τονίζουν ότι θα υλοποιηθεί μόνο εάν οι εκλογές της Ελλάδας πυροδοτήσουν κρίση «τύπου Lehman», γεγονός που δεν θεωρούν πιθανό.

«Θα εφαρμοστεί εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για γεγονός τύπου Lehman, με μαζική φυγή καταθετών ανά την ευρωζώνη» υποστηρίζει ο Alastair Newton, γενικός διευθυντής της Nomura International στο CNBC και συμπλήρωσε: «Θα υπάρξει δράση από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες. Όχι όμως, εάν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν».

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακόμη κι εάν τεθεί σε ισχύ το σχέδιο συντονισμένης δράσης, δεν είναι σαφές ότι θα έχει αποτελέσματα γιατί δεν θα αντιμετωπίζει τη θεμελιώδη τραπεζική κρίση στην Ευρώπη. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να εγγυηθεί τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών» αναφέρει ο Peter Mοrici, καθηγητής στο Robert H. Smith School of Business του Μέριλαντ συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποκτήσει την ίδια ισχύ που έχει η Fed, να υπάρξει πρόγραμμα εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v