Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φερ Μαδρίτης - ΕΚΤ για την Bankia

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να απέρριψε ως «απαράδεκτο» το ισπανικό σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση της Bankia μέσω έμμεσης άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μπρα ντε φερ Μαδρίτης - ΕΚΤ για την Bankia
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να απέρριψε ως «απαράδεκτο» το ισπανικό σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση της Bankia μέσω έμμεσης άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρουν οι F.T.

Στο δημοσίευμα απάντησε το μεσημέρι η κεντρική τράπεζα, δηλώνοντας πως "δεν έχουμε εκφράσει θέση για το σχέδιο των ισπανικών αρχών αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση μεγάλης ισπανικής τράπεζας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε συμβουλές στην ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου".

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Financial Times, η είδηση της απόρριψης ήρθε σε μια φάση όπου η Ισπανία έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένο κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, κι ενώ την Τρίτη ανακοινώθηκε και η πρόωρη αποχώρηση, στις 10 Ιουνίου, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η Μαδρίτη σκέφτεται να ανακεφαλαιοποιήσει την Bankia μέσω ένεσης με κρατικά ομόλογα ύψους 19 δισ. ευρώ στη μητρική της εταιρεία, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να ανταλλαγούν για μετρητά από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της τρίμηνης χρηματοδότησης, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη να αντλήσει χρήματα από τις αγορές ομολόγων.

Η ΕΚΤ δήλωσε στη Μαδρίτη ότι η Bankia χρειάζεται μια σωστή ένεση κεφαλαίων και πως τα σχέδια κινδυνεύουν να παραβιάσουν την απαγόρευση της Ε.Ε. για «χρηματική χρηματοδότηση», ή χρηματοδότησης των κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Πιθανή απόρριψη του σχεδίου της Μαδρίτης, υποστηρίζουν οι F.T., θα σκληρύνει και την επιμονή της ότι η μόνη λύση για την κρίση είναι η ΕΚΤ να γίνει ο ύστατος δανειοδότης για τα κράτη.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στην Ισπανία υποστηρίζουν πως τα πακέτα διάσωσης στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία ήταν καταστροφικά και πως η Ισπανία δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την άρνησή της να αποδεχθεί παρόμοια παρέμβαση.

Τονίζουν πως η χώρα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες και πως τώρα πρέπει να της χορηγηθεί βοήθεια από την ΕΚΤ, διαφορετικά θα απειληθεί το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Η κυβέρνηση θα ήθελε να δει την ΕΚΤ να επανεκκινεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και θέλει το EFSF να εξοπλιστεί ως ταμείο τραπεζικών διασώσεων.

«Είναι σαν ένα παιχνίδι πόκερ τώρα», δήλωσε κυβερνητικός σύμβουλος, «και δεν νομίζω πως η Ισπανία μπλοφάρει».

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εκνευριστεί με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Rajoy χειρίζεται την κρίση, από τότε που επιχειρήθηκε να υπάρξει μονομερής παράκαμψη των στόχων που είχε θέσει η Ε.Ε. για τα ελλείμματα.

Το τελευταίο σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση της Bankia έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες κι οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν είχαν προειδοποιηθεί για το σχέδιο και πως αυτό υπονομεύει τους ισχυρισμούς της Ισπανίας ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τον τραπεζικό της κλάδο από μόνη της, είτε μέσω της ιδιωτικής αγοράς είτε με κρατικό χρήμα.

Όμως, οι αξιωματούχοι φοβούνται επίσης πως η διαμάχη κινδυνεύει να οδηγήσει σε κρίσιμο σημείο τις ανησυχίες αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, κάτι που ίσως οδηγήσει σε αποκλεισμό της από τις κεφαλαιαγορές.

Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να αποφύγει την επανάληψη της «εμπειρίας» από τον χειρισμό της ιρλανδικής τραπεζικής κρίσης και πιέζει τη Μαδρίτη να συσκεφθεί μαζί της προτού αποφασίσει πώς θα προχωρήσει, καταλήγουν οι F.T.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v