Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση εναντίον κρατών

Μία γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση που συγκέντρωνε μυστικά και αθόρυβα απόρρητα δεδομένα από κράτη, όπως το Ιράν και το Ισραήλ, αποκαλύπτουν ερευνητές της ρωσικής εταιρίας λογισμικού ασφαλείας Kaspersky Labs.

Γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση εναντίον κρατών
Η αποκάλυψη ενός νέου κακόβουλου ηλεκτρονικού προγράμματος, που φέρεται ότι συνέλλεγε απόρρητες πληροφορίες για το Ιράν, το Ισραήλ και άλλες χώρες, δείχνει ότι ο κυβερνοπόλεμος βρίσκεται πλέον σε νέο και επικίνδυνο επίπεδο.

Οι αποκαλύψεις έγιναν από ερευνητές της ρωσικής εταιρίας λογισμικού ασφαλείας Kaspersky Labs. Το πολυσύνθετο κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Flame, φέρεται να είναι κρατικό «δημιούργημα», χωρίς να είναι σαφής ή ακριβής η προέλευσή του.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «μία από τις περιπλοκότερες απειλές που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ». Η Kaspersky Labs, μάλιστα, αναφέρει στο BBC πως εκτιμά ότι το κακόβουλο λογισμικό βρίσκεται σε λειτουργία από τον Αύγουστο του 2010, αν όχι και παλαιότερα...

Η έρευνά της για την κυβερνοεπίθεση διενεργήθηκε από κοινού με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ.

Η νέα απειλή φέρεται να μην προκαλεί ζημιά στα συστήματα, αλλά να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες ευαίσθητων πληροφοριών. Από τη στιγμή που το σύστημα προσβάλλεται, το κακόβουλο λογισμικό αρχίζει μία σύνθετη σειρά ενεργειών - ανιχνεύει την κίνηση του δικτύου, τραβά φωτογραφίες της οθόνης, ηχογραφεί συζητήσεις και «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο. Το μέγεθος και η δομή του λογισμικού δείχνουν ότι δεν είναι έργο μεμονωμένων κυβερνοεγκληματιών.

Περισσότεροι από 600 στόχοι φέρεται να έχουν πληγεί, από μεμονωμένα πρόσωπα και εταιρίες, έως ακαδημαϊκούς θεσμούς και κυβερνητικά συστήματα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιράν εξέδωσαν προειδοποίηση ασφαλείας, αναφέροντας πως το συγκεκριμένο λογισμικό ευθύνεται για «πρόσφατα περιστατικά μαζικής απώλειας δεδομένων» στη χώρα. Μεταξύ των κρατών που έχουν επηρεαστεί βρίσκονται το Ιράν, το Ισραήλ, το Σουδάν, η Συρία, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v