Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανότητες 57% για έξοδο χώρας από ευρωζώνη

Έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη αυτήν τη χρονιά, ανησυχία για την πορεία της Ισπανίας και μικρότερη προθυμία για αγορά γαλλικών ομολόγων δείχνει παγκόσμια δημοσκόπηση που διενήργησε το Bloomberg.

Πιθανότητες 57% για έξοδο χώρας από ευρωζώνη
Έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη αυτήν τη χρονιά, ανησυχία για την πορεία της Ισπανίας και μικρότερη προθυμία για αγορά γαλλικών ομολόγων δείχνει παγκόσμια δημοσκόπηση που διενήργησε το Bloomberg.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του διεθνούς πρακτορείου, ποσοστό άνω του 50% των ερωτηθέντων προβλέπει έξοδο κάποιας χώρας φέτος, καθώς το αδιέξοδο των ελληνικών εκλογών απειλεί να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κρίση χρέους.

Συγκεκριμένα, το 57% από τους 1.253 επενδυτές, αναλυτές και traders που είναι συνδρομητές του Bloomberg δηλώνει ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ το 80% προβλέπει μεγαλύτερες πιέσεις στις αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η πλειονότητα θεωρεί ότι η επιδείνωση στην Ευρώπη είναι μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, εκφράζει όλο και περισσότερη ανησυχία για χρεοκοπία της Ισπανίας και δείχνει λιγότερο πρόθυμη να αγοράσει γαλλικά ομόλογα μετά την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας από τον Francois Hollande.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση που προβλέπουν πιο μικρή ευρωζώνη μέσα σε έναν χρόνο εκτινάχθηκε στο 57% από 11% τον Ιανουάριο του 2011. Το ποσοστό 80% που λέει πως οι ενδείξεις σταθεροποίησης της Ευρώπης είναι προσωρινές και πως θα υπάρξει και πάλι αναταραχή στις αγορές, είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Ποσοστό 55% εκτιμά πως η οπισθοχώρηση της Ευρώπης εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ενώ το 84% δηλώνει πως η οικονομία της ευρωζώνης επιδεινώνεται. Το ίδιο ποσοστό αναμένει κοινωνικές αναταραχές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και εξεγέρσεις.

Αντανακλώντας την ενόχληση των ψηφοφόρων, μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των περικοπών στους προϋπολογισμούς ως αποτελεσματικότερης λύσης στις αδύναμες οικονομίες, ενώ το 53% τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής τόνωσης.

Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο της κρίσης. Το 94% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η χώρα θα χρεοκοπήσει. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι της Citigroup ήταν μεταξύ αυτών που δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα έχει αυξήσει τις πιθανότητες η χώρα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε πως είναι πιθανόν να κηρύξει χρεοστάσιο η Ισπανία, ενώ το 63% στοιχηματίζει πως η Πορτογαλία δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρέωσεις της. Γύρω στο 25% εκτιμά πως την ίδια μοίρα θα έχουν η Ιταλία και η Ιρλανδία, ενώ μόλις το 1% δήλωσε πως θα χρεοκοπήσει η Γερμανία.

Αν και το 90% εκτιμά πως η Γαλλία θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, η νίκη Hollande δεν είχε ιδιαίτερα θετική υποδοχή, καθώς το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τους κάνει λιγότερο πρόθυμους να αγοράσουν γαλλικά ομόλογα. Το 60% δεν έχει θετική άποψη για τον Hollande, ενώ το 71% βλέπει με απαισιοδοξία την πολιτική του.

Σε ό,τι αφορά ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη, οι επενδυτές φαίνονται διχασμένοι: το 35% εκτιμά πως η μεγαλύτερη απειλή είναι η έλλειψη πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 30% θεωρεί ότι είναι η αναιμική οικονομική ανάπτυξη και το 28% το υπερβολικό χρέος.

Πάντως, το 83% των ερωτηθέντων δεν αναμένει η ευρωζώνη να καταρρεύσει φέτος και το 66% στοιχηματίζει κατά κάποιας κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα της περιοχής. Το 80% δηλώνει πως τα προβλήματα της Ευρώπης δεν θα οδηγήσουν σε πτώση της παγκόσμιας οικονομίας το 2012.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν θετική άποψη για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, το 60% ότι έχει θετική γνώμη για τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ενώ το 56% εξέφρασε αισιοδοξία για την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v