"Κρίση τεραστίων διαστάσεων" στην Ισπανία

Υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από την S&P. Άλμα ανεργίας στο ιλιγγιώδες 24,4%. Οι αναλυτές προειδοποιούν για αποτυχία στους δημοσιονομικούς στόχους και πιο βαθιά ύφεση. Λύση για τράπεζες χωρίς κρατικό χρήμα.

Κρίση τεραστίων διαστάσεων στην Ισπανία
Η Ισπανία αντιμετωπίζει κρίση τεραστίων διαστάσεων, προειδοποιούν στελέχη της κυβέρνησης Rajoy, μετά το νέο χτύπημα από τη Standard & Poor’s και το άλμα της ανεργίας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990.

Το ποσοστό της ανεργίας αναρριχήθηκε στο ιλιγγιώδες 24,4% το πρώτο τρίμηνο του 2012 από 22,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τα 5,6 εκατ. άτομα. Σχεδόν η μισή νεολαία της Ισπανίας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Η κατάσταση μάλλον δεν θα ανατραπεί σύντομα, καθώς η κυβέρνηση Rajoy προχωρά φέτος σε δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 42 δισ. ευρώ.

"Τα στοιχεία είναι τρομερά για όλους και για την κυβέρνηση. Η Ισπανία βρίσκεται σε κρίση τεραστίων διαστάσεων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Garcia-Margallo.

Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε προ ημερών ότι με δεδομένη την ύφεση της ισπανικής οικονομίας -τη δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών ετών- οι δημοσιονομικοί στόχοι της Μαδρίτης για μείωση του ελλείμματος από 8,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012 δεν είναι ρεαλιστικοί. Αυτή είναι και η άποψη των αναλυτών, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Reuters, σε 40 οικονομολόγους. Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε εκ νέου το 6%, επίπεδο που κατά τους αναλυτές καθιστά μη βιώσιμο το χρέος της.

Η Μαδρίτη αποδέχθηκε αυτούς τους στόχους κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων από τις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy -που βρίσκεται μόλις 100 ημέρες στην εξουσία- έχει ήδη επικυρώσει προϋπολογισμό λιτότητας και υιοθέτησε νόμους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ισπανικής οικονομίας. Χθες επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να επιμείνει στο πρόγραμμα λιτότητας παρά την επιδείνωση της ύφεσης, ενώ παράλληλα ζήτησε από την Ευρώπη να προωθήσει αναπτυξιακή πολιτική.

Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα από τη Standard & Poor’s, παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε από στελέχη της κυβέρνησης Rajoy. Ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες στην κατηγορία «BBB+» με αρνητικό οutlook. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απόφαση αυτή αντανακλά την άποψή μας ότι συσσωρεύονται κίνδυνοι που σχετίζονται με το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την ύφεση».

Η S&P προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί σε πραγματικούς όρους κατά 1,5% το 2012 και κατά 0,5% το 2013. Το πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% σε πραγματικούς όρους το 2012 και κατά 1% το 2013. Η επιδείνωση των προβλέψεων είναι δραματική αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος η S&P έβλεπε για την Ισπανία ανάπτυξη 0,3% το 2012 και 1% το 2013.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας από την S&P, ενώ δήλωσε αισιόδοξη ότι η χώρα θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ώστε να επιτύχει τους στόχους για τα ελλείμματα του 2012 και του 2013, όπως μεταδίδει το Reuters.

Απίθανη η επίτευξη των στόχων του 2012 λέει η S&P

Αναλυτής της S&P δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ισπανία είναι "εξαιρετικά απίθανο" να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος το 2012 και προειδοποίησε ότι αυτό θα κρατήσει υπό πίεση την πιστωτική αξιολόγηση της χώρας για όλο το χρόνο.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P για την Ευρώπη Μarko Mrsnik, ανέφερε ακόμα ότι οι ισπανικές τράπεζες αποτελούν άλλο ένα βασικό παράγοντα που περιορίζει τις πιθανότητες βελτίωσης του πιστωτικού προφίλ της Ισπανίας.

Πιέσεις στην Ευρώπη για αναπτυξιακή πολιτική

Ο οίκος τονίζει επίσης ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης δεν είναι αποτελεσματική. Θεωρεί πως οι πιστωτικές συνθήκες -και συνεπώς και οι οικονομικές προοπτικές- μπορεί να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο από το αναμενόμενο, εκτός και αν εφαρμοστούν αντισταθμιστικές πολιτικές για να στηριχτεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να σταθεροποιηθούν οι ροές κεφαλαίων. Τέτοια μέτρα σε επίπεδο ευρωζώνης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερο pooling δημοσιονομικών πόρων και υποχρεώσεων, πιθανότατα μηχανισμούς άμεσης τραπεζικής στήριξης για να αποδυναμωθούν οι δεσμοί με τις κρατικές τράπεζες και συγκέντρωση της τραπεζικής εποπτείας ή μεγαλύτερη εναρμόνιση των εργασιακών και των μισθολογικών πολιτικών.

Η S&P αναφέρεται και στον μεγάλο εφιάλτη αυτήν τη στιγμή για την ευρωζώνη, στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ισπανικές τράπεζες μετά το σκάσιμο της φούσκας του real estate και την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
 
Το σχέδιο της Ισπανίας για τις τράπεζες

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν νομίζω ότι οι τράπεζες έχουν αντιμετωπίσει τα χειρότερα, αλλά η κυβέρνηση της Ισπανίας θα πρέπει σύντομα να βγει και να πει πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα», αναφέρει και ο Gilles Moec, αναλυτής της Deutsche Bank. Άποψη της S&P, πάντως, είναι πως η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα αναγκαστεί να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, πάντως, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, αποκαλύπτοντας ότι στόχος της Μαδρίτης είναι να υπάρξει στήριξη από ξένους επενδυτές και real estate funds να αναλάβουν μέρος των ενυπόθηκων δανείων και περιουσιακών στοιχείων real estate από τις τράπεζες. «Θα μπει ξένος εταίρος σε αυτήν την εταιρεία διαχείρισης διαθεσίμων», δήλωσε ο Luis de Guindos και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θα θέσει τους γενικούς κανόνες, αλλά δεν θα προχωρήσει σε καμία επιδότηση. Δεν θα τυπώσουμε χρήμα», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

Schaeuble: Ακόμα πιο δύσκολα από Ισπανία

Η υποβάθμιση της Ισπανίας από την S&P, καθιστά την ήδη κρίσιμη κατάσταση της χώρας "ακόμα πιο κρίσιμη", δήλωσε την Παρασκευή o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Schaeuble σημείωσε ωστόσο, ότι με αντικειμενικούς όρους, η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας δεν έχει επιδεινωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v