Γερμανία: Αυξήσεις 6,5% ζητούν οι εργαζόμενοι

Τη στιγμή που η Γερμανία κατέγραψε ετήσια ανάπτυξη 3% το περασμένο έτος και 3,7% το προηγούμενο, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικών ζητούν αυξήσεις μισθών 6,5%.

Γερμανία: Αυξήσεις 6,5% ζητούν οι εργαζόμενοι
Τη στιγμή που η Γερμανία κατέγραψε ετήσια ανάπτυξη 3% το περασμένο έτος και 3,7% το προηγούμενο, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικών ζητούν αυξήσεις μισθών 6,5%.

Τον επόμενο μήνα τα συνδικάτα θα συγκρουστούν με τους εργοδότες σχετικά με το ζήτημα των αυξήσεων και ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα έτους γερμανικών κατασκευαστικών, όπως οι BASF, Volkswagen, που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση των κερδών.
 
Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι η αύξηση του κόστους εν μέσω ενίσχυσης της παραγωγικότητας, θα πλήξει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Γερμανίας, τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή.

"Ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε σε ύφεση ή στην αρχή ή στη μέση της ανάκαμψης, οι εργοδότες λένε πάντα ότι δεν υπάρχει χώρος για μια αξιοπρεπή αύξηση των μισθών", δήλωσε στο Bloomberg ο εργαζόμενος της εταιρείας GKN, Christoph Schoenau. Ο ίδιος είναι ένας από τους 3,6 εκατ. εργαζομένους του κλάδου μετάλλων και ηλεκτρικών που ζητούν αυξήσεις.

Η τελευταία συμφωνία μεταξύ της ένωσης IG Metall και των εκπροσώπων εργοδοτών για τη βιομηχανία ήταν το Μάιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί μια εφάπαξ πληρωμή 320 ευρώ και αύξηση 2,7%, η οποία καθυστέρησε μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Η συμφωνία αυτή λήγει στο τέλος του Μαρτίου.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας αναμένεται να δημοσιεύσουν κέρδη ρεκόρ για το 2011, τον επόμενο μήνα. Οι εξαγωγές της Γερμανίας ξεπέρασαν το 1 τρισ. Ευρώ για πρώτη φορά πέρσι ενώ η ανεργία στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε χαμηλό εικοσαετίας τον Ιανουάριο.

Ωστόσο η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ευάλωτη. Η Siemens ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η επίτευξη των στόχων φέτος έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη και προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα πέσει σε ύφεση.

Οι αυξήσεις του κόστους εργασίας όλων των χωρών της ευρωζώνης ξεπέρασαν τη Γερμανία κατά τη δεκαετία έως το 2010. Στη Γερμανία το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,7% ανά έτος, έναντι 2,9% στην Πορτογαλία, 3,2% στην Ιταλία, 3,4% στην Ελλάδα και 4,1% στην Ισπανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v