Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωτράπεζες: Αλχημείες στο κυνήγι ρευστότητας

Σε επικίνδυνες αλχημείες στρέφονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις δεξαμενές ρευστότητας. Ενώ όμως τα ιδρύματα παλεύουν για χρηματοδότηση, ρευστότητα, ακούγονται κώδωνες κινδύνου...

Ευρωτράπεζες: Αλχημείες στο κυνήγι ρευστότητας
Σε επικίνδυνες αλχημείες στρέφονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτές τις διόδους της χρηματοδότησής τους από τις δεξαμενές ρευστότητας. Σύμφωνα τη Wall Street Journal, τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, χάνοντας σταδιακά τη δυνατότητα του collateral στην ΕΚΤ, καταφεύγουν σε swaps, συσκευάζοντας και ανακυκλώνοντας υπάρχοντα στοιχεία ενεργητικού.

Ορισμένες τράπεζες, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η WSJ, εξαντλούν τα αποθέματα των περιουσιακών τους στοιχείων που η ΕΚΤ δέχεται ως εγγύηση (κρατικά ομόλογα, εγγυημένοι τίτλοι), την ώρα όπου οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα μεγαλώνουν. Δεν είναι, επί παραδείγματι, τυχαίο ότι οι αγορές που πραγματοποίησε η ΕΚΤ την Τετάρτη σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν να σταματήσουν την κατρακύλα του ευρωπαϊκού χρέους.

Η κρίση αξιοπιστίας διαχέεται και στις ίδιες τις τραπεζικές δραστηριότητες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η σιδηροδρομική εταιρία Norfolk Southern Corp. αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση που χρειάζονταν λόγω της ανησυχίας για τη μελλοντική κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο τέλος Οκτωβρίου, οι τράπεζες της ευρωζώνης δανείστηκαν από την ΕΚΤ συνολικά σχεδόν 600 δισ. ευρώ, έναντι ποσού 495 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχαν κεντρικές τράπεζες. Στους μεγαλύτερους δανειστές συγκαταλέγονται η Ιταλία και η Γαλλία, ο χρηματοοικονομικός κλάδος κάθε μιας εκ των οποίων δανείστηκε περισσότερα από 100 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο - σημαντική άνοδος έναντι των προηγούμενων μηνών.

Για να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στα δάνεια της ΕΚΤ οι τράπεζες εφαρμόζουν πλήθος περίπλοκες συναλλαγές με άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, τα λεγόμενα «liquidity swaps». Η χρήση των συναλλαγών swap γίνεται όλο και συχνότερη γιατί σε αυτό το περιβάλλον ο καθένας επιθυμεί να έχει πρόσθετη εξασφάλιση, ανέφερε τραπεζικό στέλεχος στη Wall Street Journal.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν κώδωνα κινδύνου για τις πρακτικές αυτές. Σύμφωνα με τη βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA), τα swaps αυτά «ίσως δημιουργήσουν έναν μηχανισμό μέσω του οποίου ο συστημικός κίνδυνος εντός του χρηματοοικονομικού κλάδου μπορεί να διογκωθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v