Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Ευρωχασούρα 10,5 δισ. ευρώ λόγω Ελλάδας

Στα 3,2 δισ. ευρώ ανέβασε η Citi τη χασούρα των ευρωπαϊκών τραπεζών (εξαιρουμένων των ελληνικών) από τη συμμετοχή στο PSI στο δεύτερο τρίμηνο του 2011. Στα 10,5 δισ. ευρώ θα φτάσει ο τελικός λογαριασμός. 

Citi: Ευρωχασούρα 10,5 δισ. ευρώ λόγω Ελλάδας
Στα 3,2 δισ. ευρώ ανέβασε η Citi τη χασούρα των ευρωπαϊκών τραπεζών (εξαιρουμένων των ελληνικών) από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) στο δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Η εκτίμηση αυτή, όμως, αναθεωρεί προηγούμενη έκθεση της Citi, η οποία υπολόγιζε ότι το κόστος θα ήταν 2,4 δισ. ευρώ, με σενάριο βάσης το "κούρεμα" κατά 21% της αξίας των τίτλων που λήγουν έως το 2020 και βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια AFS.

Η διαφορά εξηγείται, με βάση τον αμερικανικό οίκο, από το γεγονός πως αρκετές ευρωπαϊκες τράπεζες ακολούθησαν πιο επιθετική πολιτική στη μείωση της αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων.

Το "κούρεμα" κυμάνθηκε στο 10% - 45%. Η Royal Bank of Scotland ήταν αυτή που κινήθηκε περισσότερο επιθετικά στο συγκεκριμένο θέμα.

Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες απομείωσαν την αξία των ελληνικών ομολόγων μόνο για τους τίτλους που λήγουν έως το 2020, ενώ άλλες για το σύνολο αυτών που κατέχουν. Κάποιες, σημειώνει η Citi, χρησιμοποίησαν ως βάση τη marked-to market αποτίμηση και άλλες επέβαλαν "κούρεμα" 21%, όπως πρότεινε το IIF. Μερικές δεν έκαναν τίποτε από τα δύο.

Σύμφωνα με τη Citi, αν ως βασικό σενάριο ληφθεί η πολιτική που ακολούθησε η Deutsche Bank (μείωσε την αξία όλων των ελληνικών τίτλων που κατέχει με βάση την τρέχουσα αξία), τότε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (εξαιρουμένων των ελληνικών τραπεζών) θα πρέπει να ετοιμαστεί για συνολικές απώλειες 10,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, όπως προαναφέρθηκε, έχουν περαστεί τα 3,2 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2011, ή το 30%.

Τα εναπομείναντα 7,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 10% των αναμενόμενων κερδών του κλάδου για το 2011 και μειώνουν κατά 10 μονάδες βάσης τα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core Tier 1).

Από τις 34 τράπεζες που ελέγχθηκαν, με βάση την πρακτική της D.B., περισσότερο επηρεάζονται η Dexia, η BPI, η Commerzbank, η Natixis και η BNP, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν πιέσεις 40 - 180 μονάδων βάσης στα βασικά κεφάλαιά τους.

Η Citi σημειώνει τέλος ότι, αν τελικά επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν το PSI να επεκτείνεται μέχρι το 2024, τότε αυτό θα είναι μία ακόμα ένδειξη ότι θα επιβεβαιωθούν οι οικονομολόγοι του οίκου, οι οποίοι εκτιμούν πως τελικά οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα αναγκαστούν να γράψουν ζημίες 65% - 78% επί της συνολικής έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v