Διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Λιβύης

Διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Λιβύης πραγματοποιούν σήμερα στο Κατάρ οι υπουργοί εξωτερικών διαφόρων χωρών. Την απέλαση πέντε Λίβυων διπλωματών ανακοίνωσε η Γερμανία.

Διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Λιβύης
Διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Λιβύης πραγματοποιούν σήμερα στο Κατάρ οι υπουργοί εξωτερικών διαφόρων χωρών, ορισμένοι εν των οποίων επιθυμούν ένταση των αεροπορικών επιθέσεων κατά των δυνάμεων του Καντάφι, φοβούμενοι ότι οι συγκρούσεις θα οδηγηθούν σε ένα αιματηρό αδιέξοδο.

Η διεθνής «ομάδα επαφής» θα ακούσει τους εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου των ανταρτών, οι οποίοι δεν δείχνουν μέχρι στιγμής να μπορούν να ανατρέψουν τον Καντάφι, παρά την αεροπορική επιχείρηση των Δυτικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης, Mussa Ibrahim, βάλθηκε κατά του «ιμπεριαλιστικού τρόπου σκέψης» της Δύσης, κατηγορώντας τις παγκόσμιες δυνάμεις ότι προσπαθούν να επιβάλουν την πολιτική αλλαγή στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση χθες Τρίτη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Moussa Koussa, ο οποίος αυτομόλησε τον προηγούμενο μήνα στη Βρετανία, θα συναντηθεί στη Ντόχα με εκπροσώπους των ανταρτών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της «ομάδας επαφής».

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γερμανία απέλασε πέντε Λίβυους διπλωμάτες κατηγορώντας τους ότι εκφόβιζαν Λίβυους πολίτες που διαμένουν στη Γερμανία. Παράλληλα, εκλήθη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος πρέσβης στη Γερμανία.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, οι πέντε διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Γερμανία μέσα σε επτά ημέρες.


---Αποσύρει την αξιολόγηση η Fitch

Εξάλλου, η Fitch, με σημερινή της ανακοίνωση, γνωστοποίησε προχώρησε σε υποβάθμιση και απόσυρση της αξιολόγησης της Λιβύης. Συγκεκριμένα υποβάθμισε την αξιολόγηση για τη Λιβύη σε «Β», που αντανακλά την εξαιρετική πολιτική αστάθεια, την κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου και το «πάγωμα» των ξένων εξωτερικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας μετά την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Παράλληλα, δίνει σταθερό outlook, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο υποχώρησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, δεδομένης της απουσίας ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v