Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα:Ανακατανομή δαπανών για βοήθεια

Αλλαγή στην κατεύθυνση της διεθνούς βοήθειας, με μεγαλύτερη έμφαση στην αστυνόμευση και τη δικαιοσύνη, προκειμένου να «σπάσει» ο κύκλος βίας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Παγκόσμια Τράπεζα:Ανακατανομή δαπανών για βοήθεια
Αλλαγή στην κατεύθυνση της διεθνούς βοήθειας, με μεγαλύτερη έμφαση στην αστυνόμευση και τη δικαιοσύνη, προκειμένου να «σπάσει» ο κύκλος βίας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ζητά στην τελευταία έκθεσή της για την Παγκόσμια Ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με το BBC, στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων καθώς και στην δικαιοσύνη και την αστυνόμευση, παρά στην υγεία και την εκπαίδευση. Εάν δεν υπάρξει ανακατεύθυνση των πόρων, τότε άλλοι στόχοι, όπως η φτώχεια, η υγεία και η εκπαίδευση, δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν, σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, πολύ περισσότερα χρήματα δαπανώνται στην άμβλυνση των επιπτώσεων των συγκρούσεων παρά στην αποτροπή τους, ενώ οι συγκρούσεις τείνουν να επαναλαμβάνονται. Σύμφωνα με την έκθεση, το 90% των πρόσφατων εμφύλιων πολέμων εκδηλώθηκαν σε χώρες που είχαν ήδη περάσει από εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ποσοστό φτώχιας είναι 20% υψηλότερο σε χώρες που πλήττονται από βία, ωστόσο, μέχρι τώρα, η προσοχή που δίνεται στον τερματισμό της διαφθοράς ή στην μεταρρύθμιση των κρατικών θεσμών και του συστήματος δικαιοσύνης είναι πολύ λίγη. Και αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

«Είναι πολύ ευκολότερο για τις χώρες να βρουν βοήθεια για τον στρατό τους παρά για τις αστυνομικές δυνάμεις τους ή το σύστημα δικαιοσύνης, και πολύ πιο εύκολο να βρουν βοήθεια σε θέματα ανάπτυξης, υγείας ή εκπαίδευσης απ’ ότι για θέματα απασχόλησης», αναφέρει η συγγραφέας της έκθεσης, κ. Sarah Cliffe. «Η ανάλυσή μας δείχνει πως αυτό πρέπει να αλλάξει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v