Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υεμένη: Ενα βήμα πριν την πτώση του προέδρου

Ένα βήμα πριν την πτώση από την εξουσία βρίσκεται ο πρόεδρος της Υεμένης. Η έξοδός του απειλεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο και σίγουρα θα δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς και Σαουδάραβες υποστηρικτές του.

Υεμένη: Ενα βήμα πριν την πτώση του προέδρου
Ένα βήμα πριν την πτώση από την εξουσία βρίσκεται ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Η έξοδός του προβλέπεται να προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα και ίσως διχασμό στην χώρα και να δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς και Σαουδάραβες υποστηρικτές του, που εξακολουθούν να βλέπουν στο πρόσωπο του Σάλεχ έναν «σύμμαχο» κατά της Αλ Κάιντα.

Η εξόντωση 50 διαδηλωτών στην Σαναά μετέβαλε την ροή των αποστατών από την κυβέρνηση Σάλεχ σε ορμητικό ποτάμι, με πολλούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς, φύλαρχους και πολιτικούς να αλλάζουν στρατόπεδο και να δηλώνουν στήριξη στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

«Ο Σάλεχ έχει τελειώσει» δήλωσε ξένος διπλωμάτης στο Reuters. «Ο μόνος λόγος που συνεχίζει να υπάρχει στην εξουσία, είναι επειδή η Σ. Αραβία και οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να τον παραδώσουν.»

Η Υεμένη περπατάει πάνω σε τεντωμένο σκοινί, καθώς ο 68χρονος ηγέτης δεν διαθέτει κάποια προφανή επιλογή για την διαδοχή του, δεν υπάρχει ξεκάθαρος μηχανισμός ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας και δεν αποκλείεται οι στρατιωτικοί και φυλετικοί του αντίπαλοι να δώσουν μάχες μεταξύ τους για κυριαρχία στην Υεμένη, μετά την αποχώρησή του.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Προέδρου της Υεμένης, δήλωσε πως ο ηγέτης της χώρας είναι πρόθυμος να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο της συνταγματικής μετάβασης της εξουσίας και «εφόσον ο ηγέτης γνωρίζει ποιος θα τον διαδεχτεί».

Από το πρωί διάφορα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και σε διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για παραίτηση του Προέδρου της Υεμένης. Το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος του κ. Saleh δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα παραδώσει την εξουσία μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2012. Συμπλήρωσε πάντως ότι «ο ηγέτης επιθυμεί να παραδώσει την εξουσία αλλά δεν θα εγκαταλείψει χωρίς να γνωρίζει ποιος θα τον διαδεχτεί.»

Σχεδόν αυτόματα εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης απέρριψε την ιδέα και δήλωσε σιβυλλικά ότι "οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας".

Γερμανός παρατηρητής αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι «δεν είναι απίθανο να επανεμφανιστούν τα σύνορα μεταξύ βορείου και νοτίου Υεμένης ή να εμφανιστούν άλλα σύνορα, ανάμεσα στις τοπικές φατρίες και να εκδηλωθούν πολλαπλοί εμφύλιοι πόλεμοι σε διάφορα μέρη της χώρας.»

Οποιαδήποτε μεταβολή στην Υεμένη προκαλεί συναγερμό στην γειτονική Σαουδική Αραβία, η οποία νοιώθει να απειλείται άμεσα από τις δυναμικές παρατάξεις της Αλ Κάιντα, που εδρεύουν εκεί.

Γνωρίζοντας τις ανησυχίες των συμμάχων του, ο πρόεδρος της Υεμένης νωρίτερα, σε ομιλία του στους διοικητές του στρατού, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου λόγω των προσπαθειών -όπως υποστήριξε- πραξικοπήματος κατά της ηγεμονίας του, μεταδίδει το Reuters. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Saleh στην ομιλία του, "αυτοί που θέλουν να ανέβουν στην εξουσία μέσω πραξικοπημάτων θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό αποκλείεται. Η πατρίδα θα αποσταθεροποιηθεί, θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος, ένας αιματηρός πόλεμος. Θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά αυτό".

Σε ξεχωριστή του ομιλία σε φυλάρχους στη Σαναά ο κ. Saleh επανέλαβε την προειδοποίηση για εμφύλιο πόλεμο, προσθέτοντας ότι η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με την αποσύνθεση. "Έχετε ένα πρόγραμμα να καταστρέψετε τη χώρα, αυτή θα χωριστεί σε τρία αντί σε δύο μέρη: ένα νότιο, ένα βόρειο και ένα μέσο μέρος. Αυτό επιθυμούν οι αποστάτες", δήλωσε, αναφερόμενος στους σιίτες αντάρτες και στους μαχητές της Αλ Κάιντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v