Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Νέοι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη

Τρίτη νύχτα αεροπορικών επιθέσεων στην Τρίπολη, ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανό στρατηγό, οι επιθέσεις είναι πιθανόν να επιβραδυνθούν. Ο Καντάφι δεν είναι στόχος, ξεκαθαρίζουν οι δυτικές δυνάμεις. Διχασμός για εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Λιβύη: Νέοι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη
Τρίτη νύχτα αεροπορικών επιθέσεων συμπληρώθηκε στη Λιβύη, ενώ αμερικανικό αεροσκάφος τύπου F-15 συνετρίβη λόγω μηχανικού προβλήματος σε περιοχή ελεγχόμενη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Και οι δύο πιλότοι έχουν περισυνελεγεί. Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει πολεμικά αεροσκάφη ξεκαθαρίζει ο κ. Π. Μπεγλίτης.

Την ίδια ώρα, διχασμένο εμφανίζεται το ΝΑΤΟ σχετικά με την ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού στρατηγού οι επιθέσεις στη χώρα είναι πιθανόν να επιβραδυνθούν και να δοθεί έμφαση στην επιτήρηση της no fly zone.

Η Ουάσιγκτον, που δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν ακόμα πόλεμο, έχει αποκλείσει την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης για την ανατροπή του Καντάφι, ενώ η Γαλλία δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι ελπίζει σε ανατροπή της λιβυκής κυβέρνησης εκ των έσω, μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας από τη Χιλή, ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα παραδώσει τον έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη Λιβύη "εντός των ημερών", χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιο κράτος ή ποιος οργανισμός θα αναλάβει.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδιδε ότι πολλές περιοχές της πρωτεύουσας έχουν δεχτεί νέες επιθέσεις από τους "σταυροφόρους εχθρούς". Σύμφωνα με το Al Jazeera, έχουν πληγεί εγκαταστάσεις ραντάρ σε δύο αντιαεροπορικές βάσεις στην ανατολική Λιβύη. Ωστόσο, εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως η Γαλλία, η οποία επιχειρεί στα ανατολικά, δεν είχε αεροσκάφη στον αέρα εκείνη την ώρα.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι στη Μισράτα και στη Ζιντάν δήλωσαν πως έχουν δεχτεί επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι. Αναλυτές πιστεύουν πως οι κυβερνητικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να μπουν σε περιοχές πολιτών ώστε να ξεφύγουν από τις αεροπορικές επιθέσεις.

Στο διπλωματικό μέτωπο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δέχονται κριτική για την ένταση των επιθέσεων στη Λιβύη. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος στήριξε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη στρατιωτική παρέμβαση, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Βλαντιμίρ Πούτιν συνέκρινε τις αεροπορικές επιθέσεις με μεσαιωνικές σταυροφορίες.

Την ίδια ώρα, διχασμένη εμφανίζεται η Ευρώπη για το εάν η στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη θα πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της συμμαχίας και η Ιταλία προειδοποίησε ότι θα αποσύρει τη χρήση των βάσεών της εάν δεν αναλάβει τον έλεγχο των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ.

Αντιρρήσεις φαίνεται να έχει και η Γερμανία, η οποία αμφισβητεί το κατά πόσον είναι σοφή η απόφαση για τη στρατιωτική παρέμβαση, ενώ βολές κατά του ΟΗΕ υπήρξαν και από τον κ. Πούτιν.

Μία ημέρα αφότου η Τουρκία αρνήθηκε να στηρίξει το στρατιωτικό σχέδιο για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του ΝΑΤΟ μόνο εάν αυτή δεν μετατραπεί σε κατοχή. "Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μπει στη Λιβύη μόνο για να καθορίσει ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους και όχι να αμφισβητήσει τους φυσικούς πόρους και τον πλούτο της χώρας", δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

Οι Λίβυοι αντάρτες, από την πλευρά τους, χαιρετίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις και δηλώνουν πως συντονίζονται με τις δυτικές δυνάμεις για τις επιθέσεις αυτές. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις στη μάχη της εμπροσθοφυλακής στην ανατολική Λιβύη ότι αυτή η επικοινωνία συμπεριλαμβάνει και άλλες μονάδες ανταρτών.

Οι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως δεν παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στους αντάρτες και πως δεν επιθυμούν να καταστρέψουν τον στρατό του Καντάφι, αλλά προστατεύουν τους πολίτες.

Η Κίνα, από την πλευρά της, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε ότι οι αναταραχές στη Λιβύη έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή. Εκεχειρία ζήτησε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβύης και των αντικαθεστωτικών.

Πάντως, ενώ οι αναλυτές τονίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί εάν ο Καντάφι δεν υποχωρήσει, ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η επιχείρηση δεν θα εξελιχθεί σε ένα νέο Ιράκ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να στοχοποιηθεί ο Καντάφι, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ελπίζει οι ίδιοι οι Λίβυοι να τον ανατρέψουν.

Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει πολεμικά αεροσκάφη

Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει πολεμικά αεροσκάφη για τις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, δήλωσε ο κ. Π. Μπεγλίτης. Όπως τόνισε ο ίδιος "παρέχουμε τις διευκολύνσεις στη Σούδα, συμπληρωματικά τις αεροπορικές μας βάσεις στο Άκτιο και στην Ανδραβίδα. Παράλληλα, έχουμε διαθέσει μία φρεγάτα για να ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Λιβύης, όπως επίσης και ένα ελικόπτερο το οποίο θα επιχειρεί για λόγους έρευνας και διάσωσης, πάντα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αποστολής.

Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι δεν θα διαθέσουμε στρατιωτικά αεροπλάνα, πολεμικά αεροπλάνα F-16, όπως αρχικά είχε ακουστεί, και τούτο γιατί μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ανθρωπιστική διάσταση, να υπερασπιστούμε τον άμαχο πληθυσμό και βεβαίως, από την άλλη πλευρά, να αναδείξουμε τη γεωστρατηγική μας σημασία, μέσα από τον σεβασμό των υποχρεώσεών μας ως εταίροι και του ΝΑΤΟ αλλά κυρίως ως χώρα που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v