Τρισέ: Νέο «σήμα» για αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων άφησε εκ νέου ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου επανέλαβε ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει από την τελευταία τοποθέτηση του Συμβουλίου της Τράπεζας».

Τρισέ: Νέο «σήμα» για αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ
Ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων άφησε εκ νέου ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Μιλώντας πριν από λίγο ενώπιον του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ επανέλαβε ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει από την τελευταία τοποθέτηση του Συμβουλίου της Τράπεζας» όπου διαφάνηκαν οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων ίσως και από τον Απρίλιο, λόγω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι κίνδυνοι για δευτερογενείς επιπτώσεις αυξάνονται και σας υπενθυμίζω ότι η δέσμευση της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών και η αποφυγή των δευτερογενών επιπτώσεων, δήλωσε ο κ. Τρισέ.

Για ακόμα μια φορά απέρριψε την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε μόνο εάν υπήρχε ομοσπονδιακή διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.

«Το ευρωομόλογο θα έδινε χώρο στις χώρες να χαλαρώσουν τις δημοσιονομικές τους προσπάθειες προς την εξυγίανση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι δεσμευμένες προς αυτή την κατεύθυνση, βάση της Συνθήκης της ΕΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας», είπε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Στήριξης της ΕΕ λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης του στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η χρήση πρέπει «να γίνεται με μέτρο» και να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους, είπε.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν επιπλέον μέτρα στον τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης και της πρόληψης ώστε να αποφευχθούν νέες κρίσεις χρέους.

Ενώ χαιρέτησε την κατ' αρχήν απόφαση για την αναγωγή του ύψους του δημοσίου χρέους ως ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης μιας χώρας και επιβολής ποινών, επανέλαβε ότι θεωρεί την πολιτική απόφαση των 17 για το Σύμφωνο του Ευρώ, «ελλιπή» .

Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει στην Ευρωοικονομία, η καταστροφή στην Ιαπωνία, ο κ. Τρισέ απάντησε ότι χρειάζεται χρόνος για να διαπιστωθεί και ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ στενά τις έξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v