Υποχωρούν από τη Βεγγάζη οι δυνάμεις του Καντάφι

Οι δυνάμεις του Μ. Καντάφι απομακρύνονται από τη περιοχή της Βεγγάζης και ρίχνουν το βάρος στη πόλη Μισράτα, δυτικά της Τρίπολης. Συνεχίστηκαν αλλά με λιγότερη ένταση οι βομβαρδισμοί. Εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός.

Υποχωρούν από τη Βεγγάζη οι δυνάμεις του Καντάφι
Οι δυνάμεις του Μ. Καντάφι απομακρύνονται από τη περιοχή της Βεγγάζης δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, Στρατηγός Carter Ham. Κατά τη διάρκεια της ημέρας συνεχίστηκαν αλλα με μικρότερη ένταση οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Λιβύη, ενώ η βραδινή επίθεση στο παλάτι του Μ. Καντάφι προκάλεσε την αντίδραση των καθεστωτικών, οι οποίοι τονίζουν ότι στόχος των δυτικών είναι ο Συνταγματάρχης.

Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται στην πολή Μισράτα, δυτικά της Τρίπολης.

Ωστόσο βρετανικές και γαλλικές πηγές δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ο Μ. Καντάφι δεν αποτελεί στόχος για τις "συμμαχικές δυνάμεις". Εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός.

Ειδικότερα, ανάφλεξη στην διπλωματική σκηνή προκάλεσε η δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για επιβολή στρατιωτικής δράσης στην Λιβύη ενθυμίζει «μεσαιωνική παρότρυνση για σταυροφορίες», δήλωση που ακολούθησε τον δεύτερο γύρο αεροπορικών επιδρομών των συμμαχικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι στην Τρίπολη αναφέρουν ότι πύραυλος που είχε στόχο τον ίδιο τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, κατέστρεψε κτίριο εντός του οχυρωμένου μεγάρου του ηγέτη, το οποίο είχε βομβαρδίσει η κυβέρνηση Ρήγκαν το 1986. Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης χαρακτήρισε την συμμαχικήκ επίθεση «βαρβαρότητα».

Επιπλέον, οι επίσημες εφημερίδες της κινεζικής κυβέρνησης ανέδειξαν την αντίθετη στάση του Πεκίνου στους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, κατηγορώντας τα έθνη που τις υποστηρίζουν ότι παραβιάζουν τις διεθνείς ρυθμίσεις και τροφοδοτούν την αναταραχή στην Μέση Ανατολή.

Οι εξεγερθέντες της Λιβύης καλωσόρισαν πάντως τον δεύτερο κύκλο των συμμαχικών βομβαρδισμών, που συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα με ρίψη 110 πυραύλων tomahawk. Η Ουάσιγκτον ανέλαβε "προσωρινά" την ηγεσία αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης.


Εντονη αντίδραση στις αγορές πετρελαίου

Οι εξελίξεις και ειδικά η «υπόσχεση» του συνταγματάρχη Καντάφι για «μακρύ, εξοντωτικό πόλεμο,» προκάλεσαν κατακόρυφη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι traders φοβούνται ότι οι εχθροπραξίες θα κρατήσουν το πετρέλαιο της βορειοαφρικανικής χώρας μακριά από τις αγορές. Η Λιβύη είναι η 12η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για τις επιπτώσεις των ενόπλων συγκρούσεων στις υποδομές της χώρας.

Το συμβόλαιο Απριλίου του Brent στο ICE στο Λονδίνο, ενισχύθηκε έως το υψηλό ημέρας στα 116,9 δολ. ανά βαρέλι, πλησιάζοντας το υψηλό 2,5 ετών των 120 δολ. που είχε κατακτηθεί τον Φεβρουάριο. Στην Νέα Υόρκη, το αντίστοιχο συμβόλαιο του West Texas Intermediate ενισχύεται αναλόγως στα 103,19 δολ. ανά βαρέλι.


Οι στρατιωτικές εξελίξεις

Όσον αφορά στις στρατιωτικές κινήσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη κύμα επιθέσεων. Σύμφωνα με ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης της Λιβύης και με αραβικά ΜΜΕ, ο έκτος γιος του Καντάφι, Χαμίς, φέρεται να υπέκυψε στα τραύματά του, έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας το Σάββατο.

Η πρώτη επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου έγινε από γαλλικά αεροσκάφη και σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία χτυπήθηκαν κυρίως στρατιωτικά τανκς και βαρύς οπλισμός στον δρόμο προς τη Βεγγάζη. Το δεύτερο κύμα επίθεσης έγινε κυρίως από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, ενώ ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου στρατού, κ. Μπιλ Γκόρντεϊ, δήλωσε πως "αναλαμβάνουμε την ηγεσία των συμμαχικών επιχειρήσεων, υπό τον στρατηγό Ham", σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: "Στις επόμενες ημέρες σκοπεύουμε να παραδώσουμε (τη διεύθυνση των επιχειρήσεων)".

Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Ρόμπερ Γκέιτς, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα, δήλωσε πως αναμένει παράδοση "της βασικής ευθύνης" τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως στη Γαλλία ή στη Βρετανία.

Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, διότι αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας. Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα στην Τρίπολη είχαν ακουστεί δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια, στα νότια της πρωτεύουσας.


Οι διπλωματικές εξελίξεις

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν μεν το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -αφού η Μόσχα και το Βερολίνο απείχαν από την ψηφοφορία-, όμως δεν δόθηκε έγκριση από το ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από την Τουρκία. Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν σήμερα Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων της συμμαχίας, για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα έσπευσε να επισημάνει πως ο Αραβικός Σύνδεσμος σέβεται το ψήφισμα του ΟΗΕ και τόνισε πως "η θέση του συνδέσμου ως προς τη Λιβύη ήταν αποφασιστική από την πρώτη στιγμή, όταν παγώσαμε τη συμμετοχή της χώρας και ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Σεβόμαστε το ψήφισμα του ΟΗΕ και δεν υπάρχει καμία διαμάχη ως προς αυτό". Πρόκειται για ανασκευαστικές δηλώσεις σε όσα είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο ίδιος ο Μούσα, όταν εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. "Συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε στην κατεύθυνση της προστασίας των ανθρώπινων ζωών. Καλούμε όλες τις πλευρές να λαμβάνουν αυτό υπόψη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις", είχε αναφέρει.

Ακολούθησε διπλωματικός μαραθώνιος. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τους ηγέτες της Αλγερίας και του Κουβέιτ για να εξασφαλίσει την κρίσιμη στήριξη των αραβικών κρατών. «Νομίζω ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τις στρατιωτικές επιπτώσεις όταν ζητά επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» σχολίασε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ πιο διπλωματικός ήταν ο χειρισμός της Γαλλίας, που δια στόματος του εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ανθρώπινων ζωών.


Ο τελικός στόχος

Σημαντικά είναι τα ερωτήματα ως προς το ποιος είναι ο στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ο Ναύρχος Μάικ Μούλεν, δήλωσε στο CBS πως η έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης είναι «πολύ αβέβαιη» και παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να οδηγήσει σε αδιέξοδο.

«Νομίζω πως βασικά η κατάσταση θα πρέπει να επιλυθεί από τον λιβυκό λαό» δήλωσε ίδιος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μπει στο στόχαστρο των διεθνών δυνάμεων ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι, ο κ. Γκέιτς σημείωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v