Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε τράπεζες στο στόχαστρο έρευνας για το Libor

Σε 5 τράπεζες, Bank of America, Citigroup, Barclays, West LB και UBS επικεντρώνονται οι έρευνες των ρυθμιστικών αρχών για την χειραγώγηση του βασικού επιτοκίου Libor σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πέντε τράπεζες στο στόχαστρο έρευνας για το Libor
Η έρευνα της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γα την χειραγώγηση του βασικού επιτοκίου Libor επικεντρώνεται σε τρεις τράπεζες: την Bank of America, την Citigroup και την UBS, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Εκτός από τις ΗΠΑ, αντίστοιχες έρευνες διεξάγονται από τις ρυθμικές αρχές στην Ιαπωνία και την Βρετανία, για το κατά πόσον ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη συνωμότησαν για να "χειραγωγήσουν" το βασικό επιτόκιο πάνω στο οποίο υπολογίζεται το κόστος χρεών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρακτορείο Reuters, μεταδίδει πως η έρευνα και στις τρεις χώρες επικεντρώνεται σε πέντε τράπεζες: την Bank of America, Citigroup, UBS, Barclays και West LB. Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times παράλληλα, αναφέρει ότι τρεις από αυτές τις τράπεζες (BofA, Barclays και Citi) έχουν κληθεί να καταθέσουν από τις αμερικανικές αρχές. 

Η UBS έχει ήδη παραδεχθεί ότι έχει κληθεί από τις αρχές να δώσει στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου ή Libor (London interbank offered rate), που εκπροσωπεί το κόστος του δανεισμού μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για την ακρίβεια, η έρευνα επικεντρώνεται στο πώς καθορίστηκε το Libor του αμερικανικού δολαρίου την περίοδο 2006 - 2008, αμέσως πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν το εάν ορισμένες τράπεζες εσκεμμένα απέκρυπταν αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης καταθέτοντας ανακριβή στοιχεία κατά την περίοδο 2006-2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v