Μετασεισμοί στην ιαπωνική οικονομία

Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οικονομικό αντίκτυπο από τη χειρότερη καταστροφή για την Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα $180 δισ. Άμεση η αντίδραση της BoJ, που διοχετεύει ρευστότητα-μαμούθ στις τράπεζες.

Μετασεισμοί στην ιαπωνική οικονομία
Πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο οικονομικός αντίκτυπος από τη χειρότερη καταστροφή για την Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα ξεπεράσει τα 180 δισ. δολ. Άμεση η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, που διοχετεύει ρευστότητα-μαμούθ στην αγορά. Οι αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν για αναταραχή της αλυσίδας στην παγκόσμια παραγωγική διαδικασία.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε δραστική ένεση ρευστότητας της τάξεως των 15 τρισ. γεν (183 δισ. δολ.), ώστε να διαβεβαιωθούν άπαντες ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά μετά το τριπλό χτύπημα από τον εγκέλαδο, το τσουνάμι και το πυρηνικό θρίλερ. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαγοράζοντας κρατικά ομόλογα έως και 3 τρισ. γεν, από τις 16 Μαρτίου

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, πάντως, εμμένει στην εκτίμησή της για μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2011, αν και παραδέχεται ότι υπάρχει φόβος για πλήγμα στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. "Αυτήν τη φορά, όμως, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε εκτεταμένη περιοχή. Η παραγωγή πιθανότατα θα μειωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα", αναφέρει η ανακοίνωση της BoJ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος αναφέρει πως, αν και η οικονομική παραγωγή της χώρας αδιαμφισβήτητα θα επηρεαστεί από την τραγωδία, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας.

Αναλυτής της Credit Suisse, πάντως, εκτιμά ότι οι ζημιές από την τραγωδία στην Ιαπωνία θα αγγίξουν τα 16 τρισ. γεν (ποσό που αντιστοιχεί σε 183 δισ. δολ.). Κατά την εκτίμηση του κ. Hiromichi Shirakawa, επικεφαλής ανάλυσης της Credit Suisse, οι ζημιές από αυτόν τον σεισμό θα είναι της τάξεως του 40% - 50% από τις αντίστοιχες των 40 τρισ. γεν που είχαν καταγραφεί από τον σεισμό του 1995 στο Κόμπε κι αυτό γιατί οι περιοχές που επηρεάζονται τώρα έχουν λιγότερα κτίρια γραφείων και εμπορικές εγκαταστάσεις. Η βόρεια Ιαπωνία, άλλωστε, είναι πολύ πιο αραιοκατοικημένη και έχει λιγότερες βιομηχανικές μονάδες απ' ό,τι το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα προβλήματα δεν επηρεάζουν μόνο την Ιαπωνία. Επηρεάζουν την αλυσίδα της παγκόσμιας παραγωγικής διαδικασίας. Η υποδομή αρκετών πολυεθνικών εταιριών, από την παραγωγή ημιαγωγών μέχρι τον ναυτιλιακό κλάδο, έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα. Πολλές εταιρίες αναγκάστηκαν να παγώσουν την παραγωγή τους. Η Toyota Motor Corp. δήλωσε ότι σταματά την παραγωγή σε όλες τις μονάδες της τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου και η Honda μέχρι τις 20 Μαρτίου τουλάχιστον. Η Nissan ανακοίνωσε αναβολή της παραγωγής στις 4 μονάδες συναρμολόγησης στην Ιαπωνία. Η Sony ανέβαλε την παραγωγή και των 8 μονάδων που είχε στην περιοχή και η Toshiba δήλωσε πως θα ξεκινήσει την προσπάθεια επαναλειτουργίας του εργοστασίου της στη βόρεια Ιαπωνία.

Πολλές εταιρίες ακόμα προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και στοιχεία για το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί. Το ένα πέμπτο της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της χώρας έχει κλείσει, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες για αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, που θα επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή και το Τόκιο.

Επιπλέον, τουλάχιστον 6 λιμένες της χώρας, που είναι κομβικό σημείο για το διεθνές εμπόριο, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν κλειστοί για αρκετούς μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v