Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Πρόταση Καντάφι για διαπραγματεύσεις

Οι αντικαθεστωτικοί απορρίπτουν την πρόταση Καντάφι για ασφαλή έξοδό του από τη χώρα και μεταβίβαση εξουσίας. Διχασμένη η διεθνής κοινότητα για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν και εξοπλισμό των εξεγερθέντων.

Λιβύη: Πρόταση Καντάφι για διαπραγματεύσεις
Συμφωνία με τους αντικαθεστωτικούς για την ασφαλή έξοδό του από τη χώρα φέρεται να αναζητά ο Μουαμάρ Καντάφι, ενώ συνεχίζει τον ανηλεή βομβαρδισμό και πολιορκεί δύο από τις πόλεις που έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Η διεθνής κοινότητα, παράλληλα, δείχνει διχασμένη ως προς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, με το Λονδίνο και το Παρίσι να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, συναντώντας όμως εμπόδια από τη Ρωσία και την Κίνα.

Όπως μεταδίδουν δύο αραβικές εφημερίδες, αλλά και το al Jazeera, ο Μουαμάρ Καντάφι πρότεινε στους εξεγερμένους να αυτοεξοριστεί με αντάλλαγμα ισόβια ασυλία για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του. Ο Καντάφι, μάλιστα, φέρεται να προτείνει την παράδοση εξουσίας σε μία επιτροπή που θα σχηματιζόταν από το γενικό λαϊκό κογκρέσο. Σύμφωνα με το al Jazeera, ωστόσο, οι εξεγερθέντες απέρριψαν την προσφορά Καντάφι επαναλαμβάνοντας ότι δεν διαπραγματεύονται μαζί του, ενώ τόνισαν πως η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με «έντιμη» έξοδο για τον Καντάφι που «προσβάλλει» τα θύματά του.

Με προσφυγική «βόμβα» και πειρατεία απειλεί τη Δύση ο Καντάφι

Ο Λίβυος ηγέτης, παράλληλα, συνεχίζει τον ανηλεή βομβαρδισμό των θέσεων των εξεγερθέντων, ενώ οι πόλεις Μισράτα και Ζαουρίγια βρίσκονται υπό πολιορκία από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η λιβυκή αεροπορία πραγματοποιεί καθημερινές επιδρομές εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή της χώρας, κυρίως επί της γραμμής του μετώπου, αλλά και στις στρατηγικής σημασίας πόλεις Μπρέγκα και Ατζνταμπίγια.

Ο Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται σε αντεπίθεση και ως προς τη διεθνή κοινότητα, απειλώντας με κύμα προσφύγων. «Υπάρχουν εκατομμύρια Αφρικανοί που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τη Γαλλία και την Ιταλία διασχίζοντας τη Μεσόγειο», δήλωσε στον γαλλικό σταθμό France 24. «Διαλέξτε εμένα ή την Αλ Κάιντα», είπε και συμπλήρωσε: «Αν φύγω, η Ευρώπη θα ξαναγυρίσει στην εποχή του Μπαρμπαρόσα και οι πειρατές θα αλωνίζουν στη Λαμπεντούζα, στη Σικελία και στην Κρήτη, όπως κάνουν στη Σομαλία». 

Διχασμένη η διεθνής κοινότητα για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Η  διεθνής κοινότητα, παράλληλα, μοιάζει διχασμένη ως προς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών William Hague αποσαφήνισε πως το Λονδίνο εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι και η Γαλλία στηρίζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η Ουάσιγκτον, παράλληλα, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και εκείνο του εξοπλισμού των εξεγερθέντων. Η Κίνα και η Ρωσία, ωστόσο, αποσαφηνίζουν πως τάσσονται κατά της στρατιωτικής εμπλοκής.

Εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών εξετάζει η Ουάσιγκτον

Το να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μουαμάρ Καντάφι «εξετάζεται», στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια «πρόωρη» κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα. Η αμερικανική κυβέρνηση, παράλληλα, «δεν έχει αποκλείσει τη χρήση των χερσαίων δυνάμεων, για να αντιμετωπιστεί η αιματοχυσία» στη Λιβύη, «όμως η εν λόγω λύση δεν είναι ψηλά στον κατάλογο με τις επιλογές», ανακοινώθηκε εγγράφως από τον Λευκό Οίκο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, δεν έκρυψε πως τα μέλη της βρίσκονται σε δίλημμα: «Γνωρίζουμε πως μια επέμβαση θα προκαλούσε αναταραχή στον αραβικό κόσμο. Γι' αυτό έχουμε στενή επαφή με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση», τόνισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρχει εντολή από τον ΟΗΕ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v