Σε εμφύλιο πόλεμο βυθίζεται η Λιβύη

Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στην Λιβύη που έχει πλέον βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο με αναφορές για 1000 νεκρούς και με την Γαλλία να ζητά επιβολή κυρώσεων. Εκτός ελέγχου Καντάφι το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε εμφύλιο πόλεμο βυθίζεται η Λιβύη
Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στην Λιβύη που έχει βυθιστεί πλέον στον εμφύλιο πόλεμο με αναφορές για 1000 νεκρούς και την Γασλλία να ζητά επιβολή κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ο Franco Frattini δήλωσε πως οι εκτιμήσεις για 1000 νεκρούς στην Λιβύη είναι αξιόπιστες. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο βασικός διπλωματικός σύμβουλος του Nicolas Sarkozy ζήτησε επιβολή κυρώσεων. «Πρέπει να σκεφτούμε την επιβολή κυρώσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επίσης ταξιδιωτικές οδηγίες και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε σε συνέντευξή Τύπου ο Jean David Levitte, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η διεθνής κοινότητα δεν συζητά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης την Λιβύη.

Η κινητικότητα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρείται ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι στο οργισμένο του διάγγελμα αποσαφήνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει την μάχη και ενώ ανάλογα αιτήματα για επιβολή κυρώσεων διατυπώνονται ανοιχτά και στην Ουάσιγκτον.

«Δεν θα εγκαταλείψω την Λιβύη, θα πεθάνω εδώ ως μάρτυρας, μαχόμενος τους διαδηλωτές» δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ξεκινώντας το διάγγελμά του προς το έθνος, που αναμένει εναγωνίως όλη η διεθνής κοινότητα, παρακολουθώντας την βίαιη τροπή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στην πετρελαϊκά πλούσια χώρα.

Στην πρώτη σημαντική ομιλία του ενώπιον του έθνους, ο Στρατηγός Καντάφι επανέλαβε τους αφορισμούς του για τους διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντάς τους «δειλούς και προδότες» και δηλώνοντας ότι «υπηρετούν τον διάβολο» και είναι «εχθροί της Λιβύης που πρέπει να τουφεκιστούν.» Ζήτησε από «εκείνους που αγαπούν τον Μ. Καντάφι» να βγουν στους δρόμους και να τον υποστηρίξουν.

Εκτός ελέγχου Καντάφι η ανατολική Λιβύη - Αυτόνομη η Βεγγάζη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δυτικό πρακτορείο Reuters, Λίβυοι στρατιώτες στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, δήλωσαν ότι δεν στηρίζουν πλέον τον Καντάφι και ότι η ανατολική περιφέρεια της χώρας δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. «Ολες οι ανατολικές περιοχές της χώρας είναι εκτός του ελέγχου του Καντάφι… Ο λαός και ο στρατός προχωρούν χέρι με χέρι,» δήλωσε στρατιωτικό στέλεχος στο πρακτορείο. Και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η ανατολική επαρχεία της Λιβύης δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι στην Βεγγάζη έχουν συσταθεί λαϊκές επιτροπές για να αναλάβουν την διαχείριση της πόλης

Δύο πιλότοι αυτομόλησαν πετώντας με τα μαχητικά αεροσκάφη στην Μάλτα όπου ζήτησαν άσυλο. Καθώς αυξάνονται οι βαθιές αντιθέσεις εντός του λιβυκού καθεστώτος, αρκετοί παρατηρητές φοβούνται ότι οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις θα εξελιχθούν σε εμφύλιο, γεγονός που μεταξύ άλλων θα προκαλέσει μακρά «απουσία» του λιβυκού πετρελαίου από τις αγορές.

Μαζικές παραιτήσεις διπλωματών

Ανά τον κόσμο, οι διπλωμάτες της Λιβύης παραιτούνται ζητώντας από την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι. Διπλωμάτες στην Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Γαλλία, την Ινδία, το Περού, την Μαλαισία, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση της Τρίπολης για γενοκτονία.

Ακόμη και ανώτατος αξιωματούχος και βοηθός του Σαϊφ αλ-Ισλάμ Καντάφι δήλωσε ότι παραιτήθηκε ώστε να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για την χρήση βίας.

Πιέσεις για κυρώσεις δέχεται η Ουάσιγκτον

Η διεθνής κοινότητα κατακρίνει τη βιαιότητα του καθεστώτος Καντάφι, μετά και τις δηλώσεις του γιου του, ο οποίος ξεκάθαρα προειδοποίησε με "ποτάμια αίματος". Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Κi-moon κατηγόρησε την κυβέρνηση της Λιβύης ότι πυροβόλησε τους διαδηλωτές από μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση για την Λιβύη, καταδίκασε την χρήση βίας και ζήτησε να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, μετά το οριγμένο διάγγελμα Καντάφι, δήλωσε πως ο Λίβυος ηγέτης έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον του λαού του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για "απαίσιους και απαράδεκτους χειρισμούς", ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως "είναι ώρα να σταματήσει η αιματοχυσία". Ανακοινωθέν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επίσης καταδικάζει τις εξελίξεις. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων (που είχαν αρθεί επί προεδρίας Μπους) ή ακόμη και σε χρήση στρατιωτικών μέσων.

Ο Γερουσιαστής Τζον Κέρι, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Λιβύη ενώ έθεσε και θέμα παγώμτας των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως εξετάζει την πρόταση Κέρι, αν και προέχει ο τερματισμός της αιματοχυσίας. Επισημαίνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει λίγα μέσα επιρροής καθώς η οικονομική στήριξη στην Λιβύη περιορίζεται στο 1 εκατ. δολ.

Αρκετά πιο αμήχανη η θέση της Κίνας, η οποία διά του εκπροσώπου της κυβέρνησής της δήλωσε πως ελπίζει "να ανακτηθεί η κοινωνική σταθερότητα και ομαλότητα στη Λιβύη", ενώ ζήτησε από την Τρίπολη να ερευνήσει τα επεισόδια εναντίον κινεζικών εταιριών.

Παράλληλα, αρκετές πετρελαϊκές εταιρίες – και όχι μόνο- με δραστηριότητες στη Λιβύη ανακοίνωσαν την απομάκρυνση των στελεχών τους και το πάγωμα των εργασιών τους. Η Royal Dutch Shell δήλωσε ότι προχώρησε στην απομάκρυνση όλων των εργαζομένων στη χώρα, ενώ η νορβηγική Statoil έκλεισε τα γραφεία της και επίσης προχωρά σε απομάκρυνση των εργαζομένων, όπως και η γερμανική BASF.

Εκκενώσεις ξένων υπηκοόων

Η Τουρκία έχει αποστελεί δύο πλοία στην Βεγγάζη για την απομάκρυνση 3.000 Τούρκων υπηκόων, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 Τούρκοι υπήκοοι ζουν και εργάζονται σε κατασκευαστικά έργα της Λιβύης. Η Βρετανία δήλωσε ότι σκοπεύει να στείλει αεροπλάνα για την μεταφορά των Βρετανών πολιτών όπως και μία φρεγάτα.

Η Βουλγαρία στέλνει δύο αεροπλάνα καθώς στην Λιβύη βρίσκονται περίπου 1500 Βούλγαροι υπήκοοι, ενώ η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε πως δύο αεροπλάνα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

Την Τετάρτη η μεταφορά των 300 Ελλήνων

Ελληνικό εμπορικό πλοίο με την ονομασία Minerva Antonia έχει ήδη φθάσει στο λιμάνι Ρας Λανούφ της Λιβύης και, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να αναλάβει αύριο, Τετάρτη, τον επαναπατρισμό περίπου 300 Ελλήνων που βρίσκονται στη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Κατόπιν συνεννοήσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με τη ναυτιλιακή εταιρία «MINERVA», το εμπορικό πλοίο της τελευταίας με την επωνυμία «MINERVA ANTONIA» έχει καταπλεύσει στο λιμένα RA’S LANUF πλησίον της Σύρτης της Λιβύης και θα παραλάβει αύριο, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.

Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730».

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός για μεταφορά των Ελλήνων με C-130 δεν προχώρησε καθώς δεν είναι εφικτή η προσγείωση αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης λόγω καταστροφών στους αεροδιαδρόμους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v