Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαχρέην-Λιβύη-Υεμένη-Ιράν στο δρόμο της Αιγύπτου

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική, παρά τις πολιτικές και οικονομικές παραχωρήσεις που σπεύδουν να προσφέρουν οι κυβερνήσεις.

Μπαχρέην-Λιβύη-Υεμένη-Ιράν στο δρόμο της Αιγύπτου
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που «έριξαν» κυβερνήσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, παρά τις πολιτικές και οικονομικές παραχωρήσεις που σπεύδουν να προσφέρουν οι νευρικές κυβερνήσεις των χωρών.

Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων των κυβερνήσεων εκδηλώνονται στην πετρελαιοπαραγωγό Λιβύη, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ενώ νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν σήμερα στο Μπαχρέην, την Υεμένη και το Ιράν.

Καθώς οι νεαροί διαδηλωτές έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν τις εξεγέρσεις σε άλλες χώρες μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης και το ιντερνέτ, καθώς επίσης να επικοινωνούν με ομοϊδεάτες ακτιβιστές σε κοινωνικά δίκτυα, τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει η αστυνομία, οι κυβερνήσεις της περιφέρειας έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ντόμινο εξεγέρσεων.

Σχολιάζοντας την "αποκαθήλωση" του Αιγύπτιου Hosni Mubarak, ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος αλλάζει… Οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών οφείλουν να βγουν μπροστά από τις αλλαγές, να προλάβουν τις καταστάσεις…»

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην Λιβύη διαμαρτυρόμενοι κατά του ηγέτη Muammar Gaddafi, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1969, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και υποστηρικές της κυβέρνησης. Αφορμή ήταν η σύλληψη του ακτιβιστή Fethi Tarbel, που εργάζεται για την απελευθέρωση πολιτικών κρατούμενων.

Στην Υεμένη, ένας 21χρονος διαδηλωτής έπεσε νεκρός από σφαίρα, στο πλαίσιο άγριων συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στο Άντεν.

Στο Ιράν, υποστηριχτές και αντίπαλοι του σκληροπυρηνικού ισλαμιστικού συστήματος συγκρούστηκαν στην Τεχεράνη, κατά την διάρκεια της κηδείας φοιτητή που σκοτώθηκε σε διαδηλώσεις προ ημερών.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες πολλών κρατών, μετά το «μάθημα» της Τυνησίας και της Αιγύπτου προωθούν πολιτικές μεταβολές και προχωρούν σε μειώσεις τιμών βασικών διατροφικών ειδών, παράλληλα με αυξήσεις των δαπανών για την δημιουργία θέσεων εργασίας, προκειμένου να συγκρατήσουν την επέκταση της αναταραχής.

Στην Αλγερία ο πρόεδρος Abdelaziz Bouteflika δεσμεύθηκε να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το έθνος επί 19 χρόνια και μείωσε το κόστος βασικών ειδών διατροφής.

Στο Μαρόκο ανακοινώθηκε διπλασιασμός των κρατικών επιδοτήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων και να αντιμετωπιστούν κοινωνικές ανάγκες.

Στην Συρία, όπου το Κόμμα Μπάαθ ελέγχει την εξουσία τα τελευταία 50 χρόνια, απελευθερώθηκε Ισλαμιστής ακτιβιστής που έκανε απεργία πείνας.

Ο Βασιλιάς Abdullah της Ιορδανίας έχει ήδη απολύσει τον πρωθυπουργό και διόρισε νέα κυβέρνηση. Σε χώρες με πλουσιες πρώτες ύλες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αλγερία, οι κυβερνήσεις είναι ευκολότερο να «εξαγοράσουν» την κοινωνική ειρήνη, σε σχέση με φτωχότερες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v