Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετακίνητες και οι δύο πλευρές στην Αίγυπτο

Αφού ολοκληρώθηκε η προσευχή της Παρασκευής, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι ξεκίνησαν νέο γύρο διαδηλώσεων, απαιτώντας άμεση αποχώρηση του «φαραώ» Μουμπάρακ, «Ημέρες Οργής» σε Υεμένη-Συρία, μεταρρυθμίσεις στην Αλγερία.

Αμετακίνητες και οι δύο πλευρές στην Αίγυπτο
Αφού ολοκληρώθηκε η προσευχή της Παρασκευής, με δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιους να προσεύχονται για την άμεση αποχώρηση του «φαραώ» Χόσνι Μουμπάρακ, τα πλήθη ξεκίνησαν νέο γύρο διαδηλώσεων, στην 11η ημέρα αντι-κυβερνητικών διαμαρτυριών στην Αίγυπτο –την «Ημέρα της Αποχώρησης» όπως την ονόμασαν.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι περνούν αυτές τις ώρες από τα σημεία ελέγχου που έχουν στηθεί για συμμετάσχουν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της "Ημέρας της Αποχώρησης" στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο άτομα.

Οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές μέχρι στιγμής, με τους Αιγύπτιους να τραγουδούν «Φύγε, φύγε, φύγε». Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δρομολογούνται συνομιλίες για την πιθανή άμεση παραίτηση του κ. Μουμπάρακ και τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης με την υποστήριξη του στρατού, αλλά τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη πίεση από το εξωτερικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε σε αυστριακή εφημερίδα, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, καλώντας ωστόσο τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χ. Μουμπάρακ, να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα, ο Ελ Μπαραντέι υποστήριξε ότι ο λαός ζητά δημοκρατία σε ένα νέο κράτος
και επέμεινε ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις έως ότου έρθει η ελευθερία.

Ο ίδιος ο κ. Μουμπάρακ, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, δήλωσε ότι «έχει βαρεθεί» την εξουσία, αλλά δεν μπορεί να αποχωρήσει άμεσα, φοβούμενος ότι θα προκληθεί χάος στην χώρα.

Στην προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση στον πρώην υπουργό Εμπορίου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, και πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το πρωί οι αρχές συνέλαβαν πέντε συνεργάτες του πρώην υπουργού Εσωτερικών.

Οι παραχωρήσεις αυτές, θεωρείται ότι έχουν εκτονώσει κάπως την λαϊκή οργή, γι’αυτό και ορισμένα πρακτορεία αναφέρουν ότι η σημερινή διαδήλωση είναι μικρότερη σε αριθμό από την χθεσινή.

Διογκώνεται η χιονοστιβάδα

Εν τω μεταξύ, καθώς το κύμα διαδηλώσεων, που ξεκίνησε από την Τυνησία και την Αίγυπτο, διογκώνεται και εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η κυβέρνηση της Αλγερίας επέλεξε τη βελούδινη οδό (όπως ο ανασχηματισμός της Ιορδανίας) και δεσμεύτηκε για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να «προλάβει» την μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες κάτοικοι της Υεμένης κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας εξωφρενική την δέσμευση του Προέδρου Αλί Αμπντάλα Σαλέχ να αποχωρήσει το 2013. Ονόμασαν τις διαμαρτυρίες τους «Ημέρα Οργής.»

Οι κάτοικοι της Συρίας δεν είχαν όμως την ευκαιρία στην δική τους «Ημέρα Οργής», καθώς διαδήλωση που οργανώθηκε στη Δαμασκό ύστερα από έκκληση ακτιβιστών μέσω Facebook και Twitter, διαλύθηκε από δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες αναπτύχθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε από τις συριακές αρχές «να σεβαστούν το δικαίωμα των Σύρων να διαδηλώνουν.»

Σημειώνεται ότι στην Κωνσταντινούπολη, χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής μπροστά από τέμενος για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αιγυπτιακό λαό.


Η 11η ημέρα στην Αίγυπτο

Πίσω στην Αίγυπτο, ο στρατός διαβεβαίωσε και σήμερα ότι δεν θα ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Παρ' όλα αυτά, όλο και πιο δύσκολο γίνεται το έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες μέρες οι προπηλακισμοί αυτών που καλύπτουν τα ρεπορτάζ για τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά ακόμα και για τα αιγυπτιακά αυξάνονται.

Θύματα επιθέσεων έπεσαν και δύο εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου της "Καθημερινής" και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

Μαρτυρίες υπάρχουν επίσης και για κλοπές φωτογραφικών μηχανών και άλλων συσκευών, που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι, από τα δωμάτια των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί και συλλήψεις δημοσιογράφων, οι οποίοι όμως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ρεπορτάζ διεθνών μέσων κάνουν λόγο και για απέλαση κάποιων από αυτούς.


Εντείνονται οι πιέσεις κατά του Μουμπάρακ

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα συζητά με Αιγύπτιους αξιωματούχους την προοπτική άμεσης παραίτησης του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ, το οποίο βασίζεται τόσο σε πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και σε Άραβες διπλωμάτες.

Εξάλλου, η αμερικανική Γερουσία χθες, Πέμπτη, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να ξεκινήσει αμέσως την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στον χρόνο.

Επιπλέον, στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για οργανώσεις με ακραίες ιδεολογίες, τις οποίες κατονομάζει, και συγκεκριμένα αναφέρεται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Επιμένει η Αίγυπτος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 με το Ισραήλ, ανεξάρτητα με το ποιος βρίσκεται στην εξουσία.


Μετάβαση της εξουσίας ζητούν οι Ευρωπαίοι

Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) ζήτησαν η διαδικασία μετάβασης στην Αίγυπτο να αρχίσει από τώρα και καταδίκασαν "όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν τη βία".

Υπέρ της μετάβασης της Αιγύπτου στη δημοκρατία χωρίς βία τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC-4, όπως μεταίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Η βία που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταματήσει και η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία που ειδικότερα η νεολαία της Αιγύπτου ζητά", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή "The Word at One", με τη δημοσιογράφο Martha Kearny.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι μετέφερε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Αιγυπτίων για συγκεκριμένες δράσεις μετάβασης προς τη δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v