Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Επιθέσεις σε ξένους δημοσιογράφους

Υπό παράλυση παραμένει η Αίγυπτος, με κλειστά σχολεία, τράπεζες και μεταφορές, ενώ ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα σε πολέμιους και υπερασπιστές της κυβέρνησης ανέρχεται στους 6 νεκρούς και 800 τραυματίες.

Αίγυπτος: Επιθέσεις σε ξένους δημοσιογράφους
Υπό παράλυση παραμένει η Αίγυπτος, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά, όπως και οι τράπεζες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα σε πολέμιους και υπερασπιστές της κυβέρνησης στους δρόμους του Καΐρου ανέρχεται στους 6 νεκρούς και 800 τραυματίες.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, υποστηρικτές της κυβέρνησης κατακλύζουν ξενοδοχεία του Κάιρο κυνηγώντας ξένους δημοσιογράφους.

Πριν από λίγο, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα απελευθερωθούν όλοι οι νεαροί που έχουν συλληφθεί κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων και δεν συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες και ότι θα τιμωρηθούν όσοι προκάλεσαν βία στην πλατεία της Ελευθερίας (Ταχρίρ).

Ανακοίνωσε επίσης ότι επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα σε ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης και ότι ο υιός του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, δεν θα διεκδικήσει την προεδρία στις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι υποκαταστήματα των τραπεζών στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις θα ξανανοίξουν με περιορισμένο ωράριο από τις 10 έως τις 1:30 τοπική ώρα, ενώ θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία και η διατραπεζική αγορά. Συμπλήρωσε ότι οι αναλήψεις κεφαλαίων θα είναι απεριόριστες για τις εταιρίες και τους οργανισμούς, όπως και οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά οι αναλήψεις ρευστού από τους ιδιώτες περιορίζονται στις 50.000 αιγυπτιακές λίρες ή 10.000 ευρώ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στην Αίγυπτο εξέφρασαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ απηύθυναν έκκληση για άμεση μετάβαση της εξουσίας, μεταδίδει το Reuters.

«Παρατηρούμε την επιδείνωση της κατάστασης στη Αίγυπτο με εξαιρετική ανησυχία», ανέφεραν σε κοινό τους ανακοινωθέν οι ηγέτες των πέντε ευρωπαϊκών χωρών, το οποίο εξεδόθη από το γραφείο του γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί. «Καταδικάζουμε όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ή που ενθαρρύνουν τη βία, η οποία θα επιδεινώσει την πολιτική κρίση στην Αίγυπτο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων είναι «απαράδεκτες».

«Μόνο μια ταχεία και εύρυθμη μετάβαση προς μια κυβέρνηση ευρείας αντιπροσώπευσης θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Αυτή η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημειώνεται.

Eπίθεση κατά δύο Ελλήνων δημοσιογράφων

Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι, ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Το Βήμα κ. Γιώργος Μουτάφης και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή κ. Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώνονται στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου.

Το «Βήμα» μεταδίδει: «Θύματα επίθεσης έπεσαν το πρωί της Τετάρτης ο φωτογράφος του «Βήματος», Γιώργος Μουτάφης και ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Καθημερινή», όταν επιχείρησαν να περάσουν από τις γραμμές των καθεστωτικών διαδηλωτών.

«Φωτογράφιζα τις πρωινές συγκρούσεις μπροστά από το αιγυπτιακό μουσείου, όταν ξαφνικά, με τράβηξαν προς το μέρος τους οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ και άρχισαν να με χτυπούν. Με τελάρα, ξύλα, γροθιές», διηγείται ο Γιώργος Μουτάφης.

«Mubarak is not a problem. You are» (Ο Μουμπάρακ δεν είναι πρόβλημα. Εσείς είστε), μου είπε ένας και με το μαχαίρι που κρατούσε μου έκοψε το λουρί της φωτογραφικής μηχανής. Κι ενώ ήμουν στο έλεός τους για περίπου 5 λεπτά, εδέησαν οι στρατιώτες που βρίσκονταν ελάχιστα μέτρα από το σημείο να έρθουν και να με τραβήξουν».

Η περιπέτεια του Γιώργου Μουτάφη όμως δεν τελείωσε εκεί. «Με οδήγησαν σε ένα κρατητήριο, κάμποσα μέτρα από το σημείο της επίθεσης. Εκεί μάλιστα μου επέστρεψαν οι στρατιώτες τις φωτογραφικές μηχανές και τα χαρτιά μου, πλην του κινητού, που μου είχαν κλέψει οι διαδηλωτές».

Στο ίδιο μπουντρούμι ο Γιώργος Μουτάφης συναντήθηκε και με τον απεσταλμένο της «Καθημερινής», ο οποίος χτυπήθηκε το πρωί, ευτυχώς επίσης όχι σοβαρά. Ο φωτορεπόρτερ που μετρά ήδη έξι μέρες στο Κάιρο, σημειώνει ότι «από την ημέρα του διαγγέλματος του Μουμπάρακ έχουν ξεκινήσει οι αγριότητες. Μέχρι τότε, την Τρίτη, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές ήταν ιδιαίτερα φιλικοί με τους δημοσιογράφους».

Η "Καθημερινή" μεταδίδει ότι "υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τραυμάτισαν τον απεσταλμένο της Καθημερινής στο Κάιρο Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Οι συγκεντρωμένοι -που εκτιμούν πως για την κατάσταση στην Αίγυπτο ευθύνονται τα ΜΜΕ- επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο και τον φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη που βρισκόταν εκεί, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν ευτυχώς ελαφρά.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου μαχαιρώθηκε στο πόδι και χτυπήθηκε με γκλοπ στο κεφάλι από τους υποστηρικτές του καθεστώτος και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες".

Αμείωτες οι αιματηρές συγκρούσεις

Συνεχίζονται αμείωτες οι αιματηρές συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών ομάδων, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην κρίσιμη γεωστρατηγικά Αίγυπτο και η Ουάσιγκτον σκληραίνει τη στάση της εναντίον του Προέδρου Μουμπάρακ.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, και υπάρχουν 6 νεκροί εξαιτίας των συγκρούσεων. Ο επίσημος τραγικός απολογισμός από τα επεισόδια της Τετάρτης είναι 4 νεκροί και 820 τραυματίες.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούν το καθεστώς Μουμπάρακ για οργάνωση των επεισοδίων και καταγγέλλουν πως ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές υπήρχαν στρατιωτικοί ντυμένοι με πολιτικά ρούχα. Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι μίλησε στο BBC και στο Αλ Τζαζίρα δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο να υπάρξει λουτρό αίματος, επανέλαβε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει έως την Παρασκευή και κατήγγειλε τις τακτικές εκφοβισμού του εγκληματικού καθεστώτος.

Οι παρεμβάσεις Ουάσιγκτον

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης η Ουάσιγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταβούν αμέσως στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου, προβλέποντας εμμέσως πλην σαφώς επιδείνωση της κατάστασης. Το CNN, άλλωστε, μεταδίδει ότι ξένοι υπήκοοι, εκ των οποίων και ο ανταποκριτής του πρακτορείου Anderson Cooper, έχουν δεχτεί επιθέσεις καθώς "η κρατική τηλεόραση Nile TV αποδίδει την αναταραχή σε συνομωσία από το εξωτερικό, που πυροδοτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους".

Πάντως, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος, Ομάρ Σουλεϊμάν, δήλωσε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι διαδηλώσεις για να μπορέσει να αρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση και κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να σεβαστούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την πλευρά της, εξακολουθεί να απαιτεί την άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο εκπρόσωπός της, Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε πως οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί δεν δέχονται την πρόταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας πως τον ρόλο αυτόν θα πρέπει να αναλάβει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου για να επισημάνει ότι τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Τετάρτη "ήταν μια απεχθής εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών διαδηλώσεων". Όπως αποκαλύπτουν τα ξένα πρακτορεία, είχε προηγηθεί αποτυχημένη προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Αφού εξήρε για μία ακόμα φορά τον αιγυπτιακό στρατό για "τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δρώντας με μετριοπάθεια στις ειρηνικές διαδηλώσεις" (σημειωτέον ότι ο στρατός της Αιγύπτου είναι ο 10ος μεγαλύτερος στον κόσμο), η κ. Κλίντον ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τις βίαιες αυτές ενέργειες.

Επίσης, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη, κάλεσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου να παραιτηθεί: "Είναι λυπηρό, αλλά ήρθε καιρός για τον Πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί και να χαλαρώσει τα χαλινάρια της εξουσίας. Θα είναι το κααλύτερο προς το συμφέρον της Αιγύπτου, των πολιτών της και του στρατού της".

Άλλωστε, είναι σαφές ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον στη συγκεκριμένη κρίση προκαλεί ανησυχίες και στους άλλους ηγέτες συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v