Γερμανία: Η ευρωζώνη εξετάζει βοήθεια σε Ιρλανδία

Για βοήθεια προς την Ιρλανδία, σε παρόμοιο πλαίσιο με το ελληνικό πακέτο, ετοιμάζεται η ευρωζώνη, δηλώνουν οι Γερμανοί. "Έτοιμη η Ε.Ε.", δηλώνει ο Ζ. Μπαρόζο. Στο Eurogroup της Τρίτης οι αποφάσεις.

Γερμανία: Η ευρωζώνη εξετάζει βοήθεια σε Ιρλανδία
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ιρλανδία, σε παρόμοιο πλαίσιο με το ελληνικό πακέτο, δήλωσε πριν απο λίγο ανώτατη κυβερνητική πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος, που ενημέρωσε εκπροσώπους των μεγάλων δημοσιογραφικών πρακτορείων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου δεν έχει ακόμα υποβάλει επισήμως το αίτημα, "είναι όμως κάτι που θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη". Επίσης, είπε ότι, σύμφωνα με την έκθεση του αρμόδιου επιτρόπου, κ. Όλι Ρεν, που ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στην Ιρλανδία, "τα πράγματα οδεύουν προς την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης".

άνοδος των ιρλανδικών spreads είναι πηγή ανησυχίας και γι' αυτό οι ηγέτες της ευρωζώνης τώρα εξετάζουν κατά πόσον η χώρα χρειάζεται ρευστότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια σχεδόν αμέσως", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αργά το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιρλανδία, εάν το Δουβλίνο ζητησει αρωγή για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Μιλώντας από τη Σεούλ, όπου βρίσκεται για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του G20, ο κ. Μπαρόσο τόνισε πάντως ότι το Δουβλίνο δεν έχει ζητήσει μέχρι στιγμής βοήθεια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, κ. Μπράιαν Λένιχαν, καλωσόρισε τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, τονίζοντας ότι τα σχόλια αυτά καταδεικνύουν την "ενότητα" της ευρωζώνης.

Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, κ. Πάτρικ Χόνοχαν, προειδοποίησε χθες ότι το σημερινό κρατικό δανειακό κόστος είναι "μη διατηρήσιμο" και πως το ύψος των spreads είναι "πολύ υψηλότερο απ' ό,τι κάποιος θα ήθελε όταν δανείζεται από τις αγορές".

"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάει υψηλότερα, δεν γίνεται", πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα η ιρλανδική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι είχε τη δυνατότητα να εξέλθει της κρίσης χωρίς να χρειαστεί να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Στο ίδιο μήκος κύμματος κινούνταν τόσο η Κομισιόν όσο και το προεδρείο του Eurogroup και η ΕΚΤ, καθώς δεν ήθελαν στην ουσία να ενεργοποιηθεί το ταμείο στήριξης και να προχωρήσει η Επιτροπή σε δανεισμό εκ μέρους του ταμείου. Πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέο κύκλο κερδοσκοπικών κινήσεων εις βάρος του ευρώ.

Όμως, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, οι συνομιλίες που είχε ο κ. Όλι Ρεν με όλα τα κόμματα της Ιρλανδίας "έδειξαν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την υποστήριξή της και πως ενισχύεται η πίεση της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές".

Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση ήδη κινείται στο πλαίσιο της μη εφαρμογής των αυστηρών δημοσιογραφικών κανόνων που επέβαλε η Ε.Ε., τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η βοήθεια πρέπει να είναι άμεση, ώστε να διατηρηθεί η πορεία δραστικής μείωσης του ελλείμματος.

"Με την ένταξη στον μηχανισμό ίσως αποκλιμακωθεί και η πολιτική αντιπαράθεση που αποδυναμώνει την κυβέρνηση", σχολίασε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα την Πέμπτη τα ιρλανδικά 10ετή ομόλογα κινήθηκαν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ σε σχέση με τα γερμανικά, με τα spreads να αγγίζουν τις 680 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα μέχρι τα μέσα του 2011, κάτι που σημαίνει πως μια κρίση ρευστότητας όπως αυτή που έπληξε την Ελλάδα δεν είναι άμεση.

Η πλειονότητα των διεθνών αναλυτών εκτιμά ότι έως τα τέλη του έτους το Δουβλίνο θα υποχρεωθεί να ζητήσει έξωθεν βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών και υπολογίζει ότι το κόστος της αρωγής θα ανέλθει στα 48 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, είκοσι στους 30 αναλυτές πιστεύουν πως το Δουβλίνο "δεν θα βγάλει το έτος" χωρίς να υποχρεωθεί να ζητήσει χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v