Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη στον "πόλεμο τιμών" σιδηρομεταλλεύματος

Η ευρωπαiκή βιομηχανία χάλυβα θα ζητήσει από τις αρχές ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες να ερευνήσουν την αγορά σιδηρομεταλλεύματος, κλιμακώνοντας τον «πόλεμο τιμών» με τις μεταλλουργικές εταιρίες.

Η Ευρώπη στον πόλεμο τιμών σιδηρομεταλλεύματος
Η ευρωπαiκή βιομηχανία χάλυβα θα ζητήσει από τις αρχές ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες πολύ σύντομα, ίσως μέσα στην εβδομάδα, να ερευνήσουν την αγορά σιδηρομεταλλεύματος, κλιμακώνοντας τον «πόλεμο τιμών» με τις μεταλλουργικές εταιρίες Vale της Βραζιλίας, Rio Tinto και BHP Billiton.

Η κίνηση της ένωση του κλάδου Eurofer, προκύπτει μετά την δήλωση των μεταλλουργικών στις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες ότι οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος θα αυξηθούν 80-100% στο οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο και τις πιέσεις για αποδοχή 3μηνιαίων συμβάσεων αντί για ετήσιες.

Η επίθεση της Eurofer έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανάλογη επίθεση της κινεζικής ένωσης China Iron and Steel Association και δείχνει ότι η οργή της χαλυβουργίας για τις τιμές μεταδίδεται ταχύτατα.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εμπορεύματος στον κόσμο βάση αξίας, μετά το αργό πετρέλαιο, είναι το σιδηρομετάλλευμα, το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις εφαρμογές με χάλυβα.

Από το 1960 και μετά, οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων εξορύξεων και μεταλλευμάτων διεξάγουν μυστικές συνομιλίες για να καθορίσουν τις τιμές συμβολαίων με τις μεγάλες χαλυβουργίας.

Παραδοσιακά, η πρώτη συμφωνία ανάμεσα σε μια μεταλλευτική και μια μεγάλη χαλυβουργία, θεωρείται το «σημείο αναφοράς» το οποίο ακολουθούν όλες οι βιομηχανίες, από την Ιαπωνία και την Ν. Κορέα έως την Κίνα και την Γερμανία.

Κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς ωστόσο, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του προϊόντος, έχει θέσει πρόκληση στο σύστημα αρνούμενη να αποδεχτεί την σύμβαση «σημείο αναγοράς» μεταξύ των μεταλλουργικών και της Ιαπωνίας και επιλέγοντας αντι’αυτού να αγοράζει στην αγορά spot.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v