Βίαιη αντίδραση των διεθνών αγορών

Η Wall καταγράφει το ισχυρότερο διήμερο ράλι 21 ετών. Ο FTSE 100 εμφανίζει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο 20 ετών. Οι ταύροι πανηγυρίζουν. Οι αρκούδες, όμως, απλώς δείχνουν τις απώλειες από την αρχή του έτους.

  • της Σοφίας Ζαφείρη
Βίαιη αντίδραση των διεθνών αγορών
Το κράτος-σωτήρας και μάλιστα το αμερικανικό έκανε για μία ακόμη φορά το θαύμα του. Η απόφαση ουσιαστικής -τουλάχιστον προς το παρόν- διάσωσης της Citigroup με εξασφάλιση τυχόν επισφαλειών ύψους 306 δισ. δολαρίων και ένεση ρευστότητας 20 δισ. δολαρίων ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε ένα καθ’ όλα βίαιο ράλι ανόδου το σύνολο των μετοχικών αγορών της υφηλίου.

Ο FTSE 100 (9,14%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του σε διάστημα 20 ετών, καλωσορίζοντας τόσο τη διάσωση της Citi όσο και τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στις ΗΠΑ έρχονται και νέες φοροαπαλλαγές.

Ανάλογη εικόνα εμφάνισε ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του, με κέρδη 8,4%. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κέρδη των κορυφαίων δεικτών της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως μοιάζουν εξωπραγματικά. Άνοδος 10,34% για τον DAX 30, 10,09% για τον CAC 40, 10,29% για τον βασικό δείκτη στην αγορά του Άμστερνταμ, 9,18% στο Χρηματιστήριο της Βιέννης.

Όπως ήταν απόλυτα φυσικό (περισσότερο αυτήν αφορά), η Wall Street πήρε τα σκήπτρα της ανόδου, καταγράφοντας και αυτή μία από τις καλύτερες ημερήσιες εμφανίσεις της: ο Dow Jones στο 4,93%, ο S&P 500 στο 6,47% και ο Nasdaq στο 6,33%. Η Wall Street κατέγραψε το ισχυρότερο διήμερο ράλι από το 1987.

Μήπως τελικά ξεκίνησε το πολυπόθητο bear market rally που όλοι ανέμεναν; Οι αγορές έχουν πιάσει πάτο και ως εκ τούτου δεν μπορούν παρά να κινηθούν ανοδικά; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, καθώς το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης μέχρι και σήμερα είναι η έντονη μεταβλητότητα. Η απόλυτη αγαλλίαση της Δευτέρας, την Τρίτη μπορεί να μετατραπεί στον απόλυτο τρόμο.

Άλλωστε, όσο εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά των χθεσινών συνεδριάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλο τόσο αδυσώπητα είναι και τα αντίστοιχα της πτώσης των αγορών από τις 2 Ιανουαρίου 2008 έως και χθες. Πτώση 35,2% για τον Dow Jones, 41,14% για τον S&P 500, 35,28% για τον FTSE 100, 42,71% για τον DAX 30 και 42,85% για τον CAC 40.

Ένα μονοήμερο ράλι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σώσει το παιχνίδι του 2008 για τις αγορές. Για να καλύψουν τις απώλειές τους χρειάζεται να μην έχουν ούτε μία πτωτική συνεδρίαση έως τα τέλη του έτους, προοπτική μάλλον απίθανη ακόμη και για τους παραδοσιακούς ταύρους.

Αυτό που ουσιαστικά απουσιάζει πλήρως από τις αγορές είναι η εμπιστοσύνη ένα επενδυτικό συναίσθημα που πολύ δύσκολα θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τον Αύγουστο του 2007. Το τοπίο σε όλα τα επίπεδα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Κανείς δεν γνωρίζει πού θα σκάσει το επόμενο "κανόνι". Μπορεί να είναι ένα ακόμη ηχηρό όνομα από τον τραπεζικό κλάδο. Μπορεί να προέλθει από τις ασφάλειες και φυσικά ίσως σπάσουν τα φρένα κάποιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι ταύροι ευελπιστούν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση, με πρόσωπο-κλειδί τον κ. Geithner, πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά τη διαχείριση κρίσεων, θα κατορθώσει να σώσει οικονομία και αγορά.

Οι αρκούδες, από την άλλη, απλώς υπογραμμίζουν αυτό που προβλέπουν πλέον οι αναλυτές: τα λειτουργικά κέρδη για τις εταιρίες του S&P 500 τοποθετούνται στα 9,24 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή μειωμένα κατά 50% από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων 10ετιών, που άγγιξε τα 18,10 δολάρια. Οι αριθμοί δεν κάνουν ποτέ λάθος. Όσο για τις αρκούδες, θα το δείξει ο χρόνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v