Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη: Έκδοση ομολόγων €17,9 δισ. υψηλών yields

Στην έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας 17,9 δισ. ευρώ προχώρησαν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες, με "ηγέτες" τις Ε.ΟΝ και EdF, προσφέροντας εξαιρετικά ελκυστικά yields προκειμένου να προσελκύσουν τους επενδυτές.

Ευρώπη: Έκδοση ομολόγων €17,9 δισ. υψηλών yields
Στην έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας 17,9 δισ. ευρώ (22 δισ. δολάρια) προχώρησαν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες, με "ηγέτες" τις Ε.ΟΝ και EdF, προσφέροντας, όμως, εξαιρετικά ελκυστικά yields προκειμένου να προσελκύσουν τους επενδυτές.

Η Electricite de France συγκέντρωσε το ποσό των 2 δισ. ευρώ, πουλώντας ομόλογα τετραετούς ωρίμανσης, προσφέροντας, όμως, yield 299,5 μονάδες βάσης υψηλότερο από το αντίστοιχο των κρατικών ομολόγων τετραετούς ωρίμανσης. Σημειώνεται, βάσει στοιχείων του Bloomberg, ότι τον Αύγουστο ο όμιλος είχε πωλήσει τριετή ομόλογα, αξίας 750 εκατ. μονάδων, με yield κατά 45 μονάδες χαμηλότερο.

Ανάλογη ήταν η κίνηση που πραγματοποίησε και η E.ON, η οποία συγκέντρωσε 1 δισ. ευρώ, με ομόλογα διετούς διάρκειας και με yield 150 μονάδες βάσης υψηλότερα από το αντίστοιχο mid-swap rate. Τον Μάιο η E.ON είχε πουλήσει 12ετή ομόλογα, συγκεντρώνοντας το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ, αλλά με yield στις 117,2 μονάδες βάσης.

"Σαφώς η 'όρεξη' για νέα ομόλογα έχει ενισχυθεί, αλλά τα yields που προσφέρονται αποδεικνύουν ότι η αγορά δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί", σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Tim Jagger, αναλυτής στη μονάδα επενδύσεων σε ομόλογα της Royal Bank of Scotland.

Οι επενδυτές στρέφονται στην αγορά ομολόγων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που θεωρείται ότι ανήκουν σε αμυντικούς κλάδους, αλλά απαιτούν εξαιρετικά υψηλά yields spread, προκειμένου να έχουν απόλυτη προστασία από το ενδεχόμενο οι εκδότες των ομολόγων να μην κατορθώσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v