Η κρίση θέτει υπό αναθεώρηση το επιτόκιο Libor

Ένα από τα σημαντικότερα «θερμόμετρα» για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος ίσως στέλνει εσφαλμένα μηνύματα εξαιτίας της κρίσης, με επιπτώσεις σε όλους τους δανειολήπτες της υφηλίου

Η κρίση θέτει υπό αναθεώρηση το επιτόκιο Libor
Ένα από τα σημαντικότερα «θερμόμετρα» για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος ίσως στέλνει εσφαλμένα μηνύματα εξαιτίας της κρίσης.

Σε μια εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις σε όλους τους δανειολήπτες της υφηλίου, από τους Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου έως τους ιδιοκτήτες ακινήτων του Ντιτρόιτ, οι τραπεζίτες και οι traders εκφράζουν τον φόβο ότι το London inter-bank offered rate, το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου, γνωστό ως Libor, δεν είναι πλέον αξιόπιστο.

Το Libor διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Υπολογίζεται κάθε πρωί στο Λονδίνο με βάση πληροφορίες που διαθέτουν οι τράπεζες από όλο τον κόσμο και αποτελεί το βαρόμετρο του μέσου επιτοκίου, με το οποίο οι τράπεζες παρέχουν βραχυπρόθεσμο δανεισμό η μίια στην άλλη. Το επιτόκιο Libor αποτελεί κρίσιμο «θερμόμετρο» για την υγεία τους και ανεβαίνει ότι οι τράπεζες έχουν προβλήματα. Τα επιτόκια τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρικά χρεόγραφα, ενυπόθηκα δάνεια και χρηματοοικονομικά συμβόλαια καθορίζονται με βάση το Libor.

Τους τελευταίους μήνες η χρηματοοικονομική κρίση έχει ταρακουνήσει τις τράπεζες κι έχει στείλει το Libor στα ύψη. Οι αυξανόμενες υποψίες για την αξιοπιστία του δείχνουν ότι τα τραπεζικά προβλήματα είναι μεγαλύτερα απ’ όσο παραδέχονται οι οίκοι.

Ορισμένες τράπεζες δεν επιθυμούν να αναφέρουν τα υψηλά επιτόκια τα οποία πληρώνουν για βραχυπρόθεσμη πίστωση, γιατί δεν θέλουν να κάνουν την αγορά στην οποία απευθύνονται να έχει υποψίες για ρευστό. Όμως, το σύστημα του Libor εξαρτάται από τις τράπεζες για να «πει την αλήθεια» όσον αφορά στα δανειστικά επιτόκια.

Οι εσφαλμένες αποτυπώσεις των τραπεζών ίσως σημαίνουν ότι εκατομμύρια δανειολήπτες ανά τον πλανήτη πληρώνουν τεχνητώς χαμηλά επιτόκια για τα δάνειά τους. Κι αυτό είναι καλό για τους δανειολήπτες, αλλά πολύ κακό για τις τράπεζες και για τα άλλα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα που τους δανείζουν.

Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για εσφαλμένη πληροφόρηση, όμως τραπεζικοί κύκλοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στην British Bankers Association, που επιβλέπει το Libor.

Κατόπιν των οχλήσεων, η ΒΒΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό αναθεώρηση τη διαδικασία καθορισμού του κρίσιμου επιτοκίου, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθεί.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v