Οι ελιγμοί της Αγκυρας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ με φόντο τους εξοπλισμούς

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει τουρκική αντιπροσωπεία για συζητήσεις για τα F-35 και τις κυρώσεις. Ποια μηνύματα εκπέμπει ο Λευκός Οίκος. Η δημιουργική ασάφεια της ΕΕ.

Οι ελιγμοί της Αγκυρας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ με φόντο τους εξοπλισμούς

Στην Ελλάδα, πολλά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν τις ανησυχίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο για την «αστάθεια» και την «κατάσταση στην Τουρκία» λόγω της σύλληψης Ιμάμογλου, ως μία ακόμα απόδειξη ότι η Τουρκία παραμένει στριμωγμένη στη γωνία από Αμερική και ΕΕ.

Όμως, είναι πλέον σαφές ότι το γεωστρατηγικό περιβάλλον έχει αλλάξει, τόσο με την εκλογή Τραμπ όσο και με την «ανάγκη» της ΕΕ να βρει αγορές για τα εξοπλιστικά προγράμματά της και να συνάψει συνεργασίες.

Το θέμα που προκύπτει είναι πώς ακριβώς χειρίζεται η Ελλάδα την αλλαγή κλίματος και τις αποφάσεις της ΕΕ που ευνοούν την Τουρκία.

Πρώτο παράδειγμα:

Εάν διαβάσει κάποιος ολόκληρες τις δηλώσεις του Μ. Ρούμπιο, θα διαπιστώσει ότι κάθε άλλο παρά αρνητικές είναι προς την Τουρκία:

«Παρακολουθούμε τα γεγονότα στην Τουρκία» είπε ο Ρούμπιο. «Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τέτοια αστάθεια στη διακυβέρνηση μιας χώρας που είναι τόσο στενός σύμμαχος», δήλωσε σε δημοσιογράφους εν πτήσει από το Σουρινάμ στο Μαϊάμι.

Ο κ. Ρούμπιο επισήμανε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συσφίξει τις σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έχει κάνει λόγο για «πολύ καλή σχέση εργασίας μαζί του κατά την πρώτη του θητεία» και θέλει να την «αποκαταστήσει», όπως είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Ρούμπιο υπενθύμισε δε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο NATO και ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με την Άγκυρα «στη Συρία και αλλού».

Δεύτερο παράδειγμα:

Ο Ρούμπιο είδε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν πριν μερικές μέρες στην Ουάσιγκτον και αμέσως μετά, έγιναν διαρροές στον Τύπο ότι Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να άρουν τα εμπόδια στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ οι Τούρκοι έχουν στόχο να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και να της δώσουν το πράσινο φως ώστε να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35.

Η επίσκεψη Φιντάν πραγματοποιήθηκε για την σύσφιξη σχέσεων και λίγες μέρες μετά το τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, που κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ θεώρησε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. 

Οι δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας είχαν διαρραγεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν κράτησε την Άγκυρα σε απόσταση, λόγω της σχέσης της με τη Ρωσία.

Πηγές από την Άγκυρα αναφέρουν ότι «θα γίνουν τεχνικές συνομιλίες για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων», μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Άγκυρα στοχεύει να συμφωνήσει με την Ουάσιγκτον ότι η διατήρηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 ως μη λειτουργικών, είναι αρκετή για την επίλυση του ζητήματος των κυρώσεων.

Η αμφιλεγόμενη στάση της Ευρώπης

Τα τελευταία 24ωρα, μεγάλη μερίδα διεθνών μέσων ενημέρωσης επέκριναν την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι «κωφεύουν» για τα γεγονότα και τις διαδηλώσεις στη Τουρκία και αντιθέτως, υπογραμμίζουν τη σημασία της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Η Ευρώπη αναγκάζεται να κάνει τα στραβά μάτια στην καταστολή του Ερντογάν. Η κρίση μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας έχει υπογραμμίσει τη σημασία της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας για την ασφάλεια της Ηπείρου» αναφέρει η WSJ.

Η Τουρκία όντως βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να σχεδιάζουν συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας χωρίς τις ΗΠΑ, μετά και την καταστροφική συνάντηση του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Στη πρόταση της Κομισιόν, τη λεγόμενη «Λευκή» Βίβλο για την άμυνα, η οποία περιγράφει έναν τεράστιο επανεξοπλισμό της Ευρώπης, η Τουρκία, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τον Καναδά, ονομάστηκε «βασικός εταίρος» για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Μετά τη Συνοδο Κορυφής έγινε μάλιστα τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία, ηγέτες κάποιων από τις παραπάνω χώρες ενημερώθηκαν για τους όρους συμμετοχής σε ευρωπαϊκά αμυντικά projects.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr, η Αθήνα, αν και δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην εαρινή Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, θεωρεί ότι τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου, στις 6 Μαρτίου, είναι «ολοκληρωμένα», γιατί αναφέρουν ότι η προσέγγιση της «Λευκής Βίβλου» δεν προδικάζει τον ειδικό χαρακτήρα των πολιτικών ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών.

Επίσης, λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας των κρατών μελών. Σε αυτή την δήλωση εμπεριέχονται και τα ελληνοτουρκικά, υποστήριξαν πηγές, χωρίς ωστόσο να απαντήσουν γιατί δεν επέμειναν να γίνει σαφής αναφορά, όπως σε προηγούμενα χρόνια.

Η Κύπρος

Η Κύπρος «πανηγυρίζει» ότι κατάφερε με πιεστικές της παρεμβάσεις να αλλάξει την ορολογία που αφορά την Τουρκία στο σχέδιο της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Άμυνα. Συγκεκριμένα, η Λευκωσία επιμένει ότι η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος» δημιουργεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας που συνδέονται με πρόοδο στο Κυπριακό. Όμως, έμπειροι διπλωμάτες από την ΕΕ αναφέρονται και πάλι στην δημιουργική ασάφεια που επικρατεί στην ΕΕ. Δεν γίνεται σαφής αναφορά στο Κυπριακό.

Η Λευκή Βίβλος αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με βάση την ισότιμη δέσμευση της Τουρκίας να ακολουθήσει μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα σημαντικά ζητήματα για την ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024».

Κατά την Λευκωσία, η αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Απριλίου 2024 καθορίζουν ξεκάθαρα τη σύνδεση μεταξύ των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και της προόδου στο Κυπριακό και οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, και θα είναι συνδεδεμένο με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στη Κύπρο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v