Δυτικοί αξιωματούχοι του τομέα ασφάλειας δήλωσαν ότι σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί σε αιτήματα που αφορούν εδάφη, ειρηνευτικές δυνάμεις και ουκρανική ουδετερότητα, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη διευθέτηση στο Ουκρανικό, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές υπό τον όρο ανωνυμίας.
Ο Πούτιν εσκεμμένα έχει θέσει μαξιμαλιστικά αιτήματα πριν από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, κάτι που γνωρίζει ότι πιθανότατα θα είναι μη αποδεκτό από Ουκρανούς και άλλους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τους εν λόγω αξιωματούχους. Ο Ρώσος ηγέτης θα συνεχίσει τον πόλεμο, εάν δεν πετύχει τους στόχους του, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η αξιολόγηση των προθέσεων Πούτιν αμφισβητεί το εάν και κατά πόσο κατέρχεται με σοβαρότητα σε διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν σε μια ρεαλιστική και βιώσιμη ειρηνευτική διευθέτηση με την Ουκρανία, σημειώνει το Bloomberg. Επίσης, έρχεται σε σύγκρουση με τις απόψεις του Τραμπ που μοιράστηκε στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι κατά την άποψή του ο Πούτιν θέλει ειρήνη. «Μου φαίνεται πιο δύσκολο να διαπραγματευτώ με την Ουκρανία», είπε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση των αξιωματούχων ασφαλείας για τη στάση της Ρωσίας «δεν είναι αληθής», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε προσπάθειες ειρηνευτικής διευθέτησης στο Ουκρανικό και προτιμούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», είπε, διευκρινίζοντας: «Αν σήμερα ή αύριο η Ουκρανία δείξει έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλάζει το πράγμα».
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντώνται στη Σαουδική Αραβία σήμερα Τρίτη για να συζητήσουν μια αρχική κατάπαυση πυρός με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τον αντίκτυπο από τη σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 28 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο. Η κυβέρνηση Τραμπ πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια και τη συνδρομή πληροφοριών στην Ουκρανία, εντείνοντας τον κίνδυνο ρωσικής προέλασης στο πεδίο της μάχης. Παράλληλα, επιδιώκει να πετύχει τη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά που υποτίθεται ότι θα υπογραφόταν την ημέρα του ναυαγίου στο Οβάλ Γραφείο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος έφτασε στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως προσπάθεια να κατανοηθεί ποιες παραχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ουκρανοί. Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Τραμπ, θα μεταβεί στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές, για δεύτερη φορά.
Η Ρωσία έχει εκφράσει την προθυμία της να συζητήσει μια προσωρινή εκεχειρία υπό όρους, όπως ο καθορισμός της σύνθεσης οποιασδήποτε ειρηνευτικής δύναμης. Τα μακροχρόνια αιτήματα της Ρωσίας περιλαμβάνουν τη δέσμευση της Ουκρανίας για ουδετερότητα, τη διεθνή αναγνώριση των ρωσικών αξιώσεων στα προσαρτημένα εδάφη και την αντίθεση στις ευρωπαϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις.
Αυτοί οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με τους όρους μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» την οποία περιγράφουν σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι επιχειρούν να σχηματίσουν έναν «συνασπισμό προθύμων» για να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε εκεχειρία.
Η εν λόγω εκτίμηση των δυτικών αξιωματούχων ασφαλείας υποδηλώνει ότι ο Πούτιν δεν έχει ικανά κίνητρα για να υποχωρήσει από τις σκληροπυρηνικές θέσεις που έχουν διαμορφώσει εδώ και καιρό την προσέγγιση της χώρας του στην Ουκρανία, παρά τη δέσμευση Τραμπ να τερματίσει τη σύγκρουση. Ο κίνδυνος είναι να κατηγορηθεί ο Ζελένσκι για μη αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας που επιβάλλει τέτοιους όρους, με την υποστήριξη και των Ευρωπαίων.
Κάτι τέτοιο θα επιτάχυνε ένα ευρύτερο ρήγμα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που ήδη δοκιμάζεται η συνοχή της από την προσέγγιση του Τραμπ στον Πούτιν και τις απαιτήσεις του από την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για την περιφερειακή ασφάλεια. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ρωσία πετυχαίνει τον στόχο της να διχάσει το ΝΑΤΟ, καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες αμφισβητούν δημόσια τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή και επιταχύνουν τον σχεδιασμό για αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Οι συνομιλίες στην Τζέντα ακολουθούν τις πολυήμερες πιέσεις του Λευκού Οίκου στον Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της αμερικανικής βοήθειας. Αυτές οι κινήσεις γίνονται για να τον πείσουν να συμφωνήσει σε μερική εκεχειρία που θα επέτρεπε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ Τραμπ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί γρήγορο τερματισμό των μαχών, αφότου τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τη Ρωσία. Εχει επίσης υποστηρίξει ότι η Ουκρανία μπορεί να ανακτήσει μέρος των εδαφών της που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, καθώς και ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να δεχτεί ευρωπαϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις στη χώρα.
Σε δηλώσεις του σε Ρώσους διπλωμάτες τον Ιούνιο, ο Πούτιν υπαινίχθηκε ότι θα απαιτούσε διεθνή αναγνώριση των αξιώσεων της Μόσχας για την προσαρτημένη ουκρανική γη, ακόμη και για εδάφη που δεν ελέγχονται επί του παρόντος από τα στρατεύματά του. Από την αρχή της εισβολής είπε ότι επιδίωκε την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.
Αυτό είναι ένα άλλο πιθανό σημείο διαφωνίας, καθώς ένας επαρκώς επανδρωμένος και εξοπλισμένος στρατός είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ουκρανίας, δήλωσαν αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ο Πούτιν επέμεινε ότι η Ουκρανία επίσημα δεσμεύεται για ουδετερότητα και μη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία αναβίωσε επίσης πρόσφατα την ιδέα να επανέλθει το ΝΑΤΟ στα όρια του 1997 -προτού ενταχθούν η Πολωνία, η Ρουμανία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης-, σε μια ένδειξη ότι η προσέγγιση του Τραμπ ενθαρρύνει το Κρεμλίνο, προσθέτει το Bloomberg.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αντιτάσσεται «κατηγορηματικά» σε οποιαδήποτε συμφωνία θα επέτρεπε σε ευρωπαϊκά στρατεύματα να ενεργούν ως ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία. «Δεν βλέπουμε κανένα περιθώριο για συμβιβασμούς», είπε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.