Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να μη βουλιάξει

Μείωση γραφειοκρατίας και προώθηση ανταγωνιστικότητας δείχνει η νέα πυξίδα. «Το υφιστάμενο μοντέλο τελείωσε». Ζητείται χείρα βοηθείας από κυβερνήσεις, ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρότζεκτ.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να μη βουλιάξει

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τις κυβερνήσεις να συμβάλουν στην ανάταξη της υποτονικής ευρωπαϊκής οικονομίας, παρουσιάζοντας τη νέα «πυξίδα ανταγωνιστικότητας» και πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης.

«Το επιχειρηματικό μας μοντέλο έχει βασιστεί κυρίως στο φθηνό εργατικό δυναμικό, προφανώς από την Κίνα, τη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία και εν μέρει τις εξωτερικές επενδύσεις σε θέματα ασφάλειας», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Πέρασε αυτή η εποχή».

«Έχουμε ένα σχέδιο και οδικό χάρτη. Έχουμε πολιτική βούληση. Τώρα, σημασία έχει η ταχύτητα και η ενότητα», τόνισε, προκρίνοντας προσπάθειες για τόνωση της καινοτομίας, προώθηση της απανθρακοποίησης και διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και των εμπορικών ροών.

Το σχέδιο συνοδεύεται από αυστηρή προειδοποίηση: «Αν δεν κάνουμε τίποτα, η Ευρώπη κινδυνεύει να κολλήσει στη χαμηλή ανάπτυξη, σε χαμηλότερα εισοδήματα για τους εργαζόμενους, λιγότερη ευημερία για τους μειονεκτούντες και λιγότερες ευκαιρίες για όλους».

Υποκύπτοντας στις εκκλήσεις των ευρωπαϊκών πρωτευουσών να μειωθεί η γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επιχειρήσεις, η επικεφαλής της Κομισιόν δεσμεύεται ότι  θα καταβληθεί «πρωτοφανής προσπάθεια για τη συγκρότηση απλούστερων κανόνων» και την επιτάχυνση της διοικητικής αποτελεσματικότητας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει περικοπή νέων φιλοπεριβαλλοντικών κανονισμών, σημειώνει το Politico, παρότι η Φον ντερ Λάιεν επέμεινε ότι «η ΕΕ παραμένει αναμφίβολα δεσμευμένη στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας».

Επί της ουσίας, θα επιτρέπεται σε εταιρείες να παρακάμπτουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των «πράσινων κανονισμών», που αποτέλεσαν μέρος της συμφωνίας ορόσημο της προηγούμενης Κομισιόν.

Ο πολιτικός οδικός χάρτης τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα σε «πολλούς βασικούς τομείς, από τη φορολογία έως τις αγορές εργασίας και τις βιομηχανικές πολιτικές», συντονίζοντας τις εθνικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις μέσω ενός κοινού εργαλείου για την ανταγωνιστικότητα.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις για να ταιριάζει με τις ΗΠΑ και την Κίνα, χωρίς να θυσιάζει τους κλιματικούς της στόχους. Αυτό όμως θα ήταν τιτάνιο κατόρθωμα.

Εμφαση δίνεται στην ενέργεια, καθώς οι εταιρείες διαμαρτύρονται ότι το υψηλό κόστος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία δυσχεραίνει τον ανταγωνισμό με άλλα μέρη του κόσμου. Η Επιτροπή προτρέπει τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η «πυξίδα» δείχνει επίσης μείωση εκπομπών άνθρακα από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, με επιμέρους στόχους για τον κλάδο χάλυβα και χημικών. Ειδικότερα, αναφέρει ρητά τον στόχο της ΕΕ για μείωση 90% των εκπομπών του 2040.

Το πρόβλημα, βέβαια, με το σχέδιο Φον ντερ Λάιεν είναι η περιορισμένη διαθέσιμη χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις. Ακόμη και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, παλεύουν με χρέος και ελλείμματα, κατάσταση που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν οι εμπορικές εντάσεις με ΗΠΑ και Κίνα.

Επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, η Επιτροπή σχεδιάζει να επαναχρησιμοποιήσει προς τούτο την αδιάθετη περιφερειακή χρηματοδότηση, ενώ καλεί τράπεζες που υποστηρίζονται από τα κράτη, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να διοχετεύσουν κεφάλαια σε προγράμματα όπως το επενδυτικό TechEU προκειμένου να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα για καινοτόμες επιχειρήσεις. Ένα επικείμενο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας θα επιχειρήσει επίσης να διοχετεύσει ροή χρήματος προς βασικά έργα, ενώ στόχος είναι και να δοθεί νέα ώθηση για την απελευθέρωση της ιδιωτικής χρηματοδότησης με μια Ένωση Αποθεματικών και Επενδύσεων (που θα αντικαταστήσει τη λεγόμενη «Κεφαλαιακή Ένωση», που παραμένει έως σήμερα κενό γράμμα).

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Το σχέδιο έχει έκταση 22 σελίδων, λαμβάνοντας υπόψη σημεία που έθιξαν οι εκθέσεις του Μάριο Ντράγκι και του Ενρίκο Λέτα αναφορικά με τομείς όπου η ΕΕ υιοθετεί πολιτικές αργόσυρτες ή κατακερματισμένες.

Αναφέρεται σε επικείμενες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ωστόσο αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες ή να εισηγηθεί μέτρα όπως η έκδοση κοινού χρέους.

Παράλληλα, στο επίκεντρο τίθεται για πρώτη φορά «στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη», με σκοπό την ανάπτυξη «μεγάλων εργοστασίων» για την ενίσχυση της υπολογιστικής ισχύος της Ευρώπης και την πρόσβαση νεοσύστατων επιχειρήσεων, ερευνητών και βιομηχανίας.

Θίγονται, τέλος, και κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως βρίσκονται εκτός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Για παράδειγμα, ζητείται από τις κυβερνήσεις να ανοίξουν τις αγορές εργασίας, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, ενώ ασκείται πίεση για δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες στην εκπαίδευση, καθώς οι δεξιότητες των παιδιών στα μαθηματικά και στην κατανόηση λόγου μειώνονται.

Τίποτα δεν θα διορθωθεί εν μια νυκτί, προειδοποιεί το σχέδιο: «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι γρήγορη διαδικασία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v