Για υπεξαίρεση ελέγχεται η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με το Reuters. Η έρευνα αφορά την υπόθεση επαναπατρισμού του επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της Λιβύης, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στο Τορίνο. Πρόκειται για τον διευθυντή του κέντρου κράτησης μεταναστών Μιτίγκα στην Τρίπολη, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Μάλιστα, αναφέρεται ότι και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερευνώνται σχετικά με το ίδιο ζήτημα.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι έλαβε δικαστική κλήση σε απολογία για σφετερισμό δημοσίων αγαθών και υποβοήθηση παράνομης πράξης, με αναφορά στη σύλληψη και απέλαση του Νιζέμ Οζάμα Αλμάσρι.
Σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μελόνι τόνισε ότι η ίδια έρευνα διεξάγεται σε βάρος των Ιταλών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών μετά από καταγγελία του Ιταλού δικηγόρου Λουίτζι Λιγκότι.
Πρόσθεσε ότι ο Λίβυος αξιωματούχος δεν κρατήθηκε στις ιταλικές φυλακές διότι το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν εστάλη από την εισαγγελία του Τορίνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρώμης.
Η Μελόνι υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής της να απελάσει τον Λίβυο στρατηγό με κρατικό αεροσκάφος τύπου Φάλκον και δήλωσε ότι «δεν δέχεται απειλές και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς» και πως «θα συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της, κρατώντας πάντα ψηλά το κεφάλι».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Mediterranea Saving Humans τόνισε πως η σύλληψη του Οσάμα Ναζίμ, γνωστού επίσης με το προσωνύμιο Αλμάσρι, έγινε έπειτα από «καταγγελίες και μαρτυρίες θυμάτων για χρόνια».
«Ο Αλμάσρι είναι η απόδειξη πως όλο το λιβυκό σύστημα, που έχει χρηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια με εκατομμύρια ευρώ από την Ιταλία και την ΕΕ, είναι στυγερό και εγκληματικό», πρόσθεσε η ΜΚΟ μέσω X.
Δυνάμει αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τις αρχές στην Τρίπολη από το 2017, η Ρώμη παρέχει χρηματοδοτήσεις και εκπαίδευση στη λιβυκή ακτοφυλακή. Σε αντάλλαγμα, η Λιβύη έχει υποσχεθεί να αποτρέπει τις αποπλεύσεις σκαφών με μετανάστες από τις ακτές της προς την Ιταλία.
Πολιτικές αντιδράσεις
Η κυβερνητική πλειοψηφία εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό.
«Είμαστε στο πλευρό της Μελόνι και των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όπως και του υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης. Στο πλευρό όλων όσων έλαβαν κλήση σε απολογία», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια Αντόνιο Ταγιάνι.
«Υπερασπίζομαι τη διάκριση των εξουσιών, αλλά καταδικάζω επιλογές που ηχούν ως εκδίκηση για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα. Μου φαίνεται επιλογή η οποία στερείται κάθε βάσης, είναι επίθεση κατά της κυβέρνησης και πρέπει να απορριφθεί αποφασιστικά», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣε ανάρτησή του στο «Χ», επίσης, ο γραμματέας της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι υπογράμμισε: «Ντροπή, ντριπή, ντροπή. Ο ίδιος εισαγγελέας που με κατηγόρησε στο Παλέρμο της Σικελίας τώρα το ξαναεπιχειρεί στη Ρώμη με την κυβέρνηση της κεντροδεξιάς. Επείγει άμεσα η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».
Σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν τόνισε:
«Οι δικαστικές υποθέσεις δεν σχετίζονται με τη δουλειά μας. Σε πολιτικό επίπεδο, ζητάμε από τη Μελόνι να μην κρύβεται πίσω από τους υπουργούς της και να διευκρινίσει για ποιο λόγο η κυβέρνησή της επέλεξε να συνοδεύσει στη χώρα του έναν Λίβυο βασανιστή, για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης».
Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε πρόσθεσε ότι, «αν η Μελόνι έλαβε δικαστική κλήση -κάτι που αποτελεί επιβεβλημένη πράξη- και δεν έχει τίποτα να κρύψει, ας απαντήσει με νηφαλιότητα».
Για τον αρχηγό των Ιταλών οικολόγων Ανζτελο Μπονέλι, τέλος, «δεν είναι αλήθεια ότι η Μελόνι δεν είναι εκβιάσιμη, διότι η ίδια απέδειξε ότι είναι εκβιάσιμη από την κυβέρνηση της Λιβύης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ