Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Το ισραηλινό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αμφισβητεί τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας»

"Η θέση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν είναι αυτή του ισραηλινού τμήματος της Αμνηστίας", αντέδρασε στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ότι "δεν δέχεται την κατηγορία σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη βάση πληροφοριών που διαθέτει".

Γάζα: Το ισραηλινό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αμφισβητεί τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας»

Το ισραηλινό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αμφισβητεί τις κατηγορίες περί "γενοκτονίας" από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που διατύπωσε η μητρική οργάνωση, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για "σοβαρά εγκλήματα".

"Η θέση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν είναι αυτή του ισραηλινού τμήματος της Αμνηστίας", αντέδρασε στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ότι "δεν δέχεται την κατηγορία σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη βάση πληροφοριών που (αυτή) διαθέτει" αλλά δηλώνει ότι "ανησυχεί από το γεγονός ότι σοβαρά εγκλήματα διαπράχθηκαν στη Γάζα" και κρίνει ότι αυτά "πρέπει να διερευνηθούν".

Σε μια σπάνια κίνηση να κρατήσει απόσταση, το ισραηλινό τμήμα προτάσσει "την ποικιλομορφία των φωνών" μέσα σε αυτό. "Παρά το γεγονός ότι η θέση της πλειοψηφίας θεωρεί πως η δήλωση σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία δεν στοιχειοθετείται επαρκώς, μια μειοψηφία μέσα στο τμήμα μας δεν συμφωνεί", αναφέρει.

Στο έγγραφό της, η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί ότι στηρίχθηκε σε «γενοκτονικές» τοποθετήσεις και την «απανθρωποποίηση» των Παλαιστινίων από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης, φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την καταστροφή του παλαιστινιακού εδάφους και έρευνες επί του πεδίου μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου 2023 και του Ιουλίου 2024 για να προβάλει "επαρκή στοιχεία ώστε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας" μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, η οποία και προκάλεσε τον πόλεμο που μαίνεται.

Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι βασίζεται σε κριτήρια της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη γενοκτονία.

Από την πλευρά του, το ισραηλινό τμήμα υποστηρίζει ότι "αν και το εύρος των δολοφονιών και των καταστροφών που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, έχει λάβει καταστροφικές αναλογίες και πρέπει να σταματήσει αμέσως, η λεπτομερής ανάλυση δεν επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι τα συμπεράσματα ανταποκρίνονται στον ορισμό της γενοκτονίας", όπως αυτή διατυπώνεται στην Σύμβαση για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), στην Ολλανδία, στο οποίο προσέφυγε η Νότια Αφρική για φερόμενη παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948, κάλεσε το Ισραήλ να "λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεση του" για να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια γενοκτονίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v