Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσε η κυβέρνηση στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής της Αριστεράς, την οποία στήριξε και η Ακροδεξιά, με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από όσες απαιτούνταν. Η κυβέρνηση ανατρέπεται και ο προϋπολογισμός για το 2025 απορρίπτεται. Γρήγορα θα κινηθεί για εύρεση νέου πρωθυπουργού ο Μακρόν.

Επεσε η κυβέρνηση στη Γαλλία
Μισέλ Μπαρνιέ

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, ψήφισαν 331 από τους 574 βουλευτές, περισσότεροι από την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση ανατρέπεται και ο προϋπολογισμός και το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης για το 2025 απορρίπτονται. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1962 που πέφτει γαλλική κυβέρνηση με μομφή, η οποία μάλιστα περνά στην ιστορία ως η πιο βραχύβια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η Λεπέν δήλωσε ότι δεν θα απορρίψει ασυζητητί τον επόμενο πρωθυπουργό, αλλά ότι, όποιος κι αν είναι, θα χρειαστεί να «συνδιαμορφώσει» τον προϋπολογισμό, σε συνεργασία με το κόμμα της και άλλους. «Έναν προϋπολογισμό αποδεκτός απ' όλους», είπε.

«Αυτός ο προϋπολογισμός ήταν τοξικός για τους Γάλλους και η μόνη αξιοπρεπής λύση ήταν να απορριφθεί», πρόσθεσε. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι θεσμοί της Γαλλίας είναι σταθεροί και θα επιτρέψουν στη χώρα να προχωρήσει.

«Όλα τα σενάρια καταστροφολογίας που ακούσαμε θα ατονήσουν αμέσως», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ευθύνεται για την κατάσταση, ωστόσο δεν ζητά την παραίτησή του, όπως κάνει η παράταξη του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό αύριο στις 8 μ.μ. ώρα Γαλλίας.

Θα διορίσει αμέσως νέο πρωθυπουργό ο Μακρόν 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να ορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό, ανέφεραν πηγές στο Reuters. 

Μια από τις πηγές είπε ότι ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στο πρωθυπουργικό πόστο έως το Σάββατο, όταν πάνω από πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθούν στο Παρίσι στην τελετή εγκαινίων του επισκευασμένου καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», είπε το Ελιζέ απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα πρωθυπουργού, ανέφεραν οι πηγές, αλλά στη λίστα φαίνεται να είναι ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν αφού ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αποφάσισε να καταφύγει στο άρθρο 49,3 του Συντάγματος, που προβλέπει την έγκριση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να εγκριθούν οι δαπάνες για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025.

Λεπέν: Η Γαλλία θα αποκτήσει και προϋπολογισμό και νέα κυβέρνηση

Η επικεφαλής των βουλευτών της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) Μαρίν Λεπέν υπερασπίστηκε νωρίτερα την πρόταση μομφής, χαιρετίζοντας μια «πρωτοφανή κοινοβουλευτική στιγμή από το 1962» που θα σφραγίσει, όπως είπε, το τέλος μιας «κυβέρνησης μεταμφιεσμένων». 

«Η χειρότερη πολιτική στάση θα ήταν να μην καταψηφίσουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό, μια τέτοια κυβέρνηση, μια τέτοια κατάρρευση», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία «θα έχει προϋπολογισμό» υπό νέα κυβέρνηση.

Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτις δήλωσε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει έκτακτο νόμο που θα μεταφέρει τις διατάξεις του προϋπολογισμού του 2024 για φόρους και δαπάνες στο επόμενο έτος, διασφαλίζοντας μια προσωρινή χρηματοδοτική λύση για το κράτος.

Το σύνταγμα επιτρέπει την ψήφιση ειδικού νόμου στο κοινοβούλιο που μεταφέρει τις διατάξεις από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης (shut down) τύπου ΗΠΑ.

Η Λεπέν είπε ότι το κόμμα της «προφανώς θα υπερψηφίσει» τον ειδικό νόμο εάν η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει να αξιοποιήσει το εν λόγω μέτρο.

Φωνή στους ξεχασμένους φτωχούς Γάλλους

«Θέλαμε να πιστέψουμε, προφανώς λανθασμένα, ότι δεν θα ήσασταν η απλή συνέχεια ενός συστήματος που απορρίφθηκε κατά τις τελευταίες εκλογές», είπε στον Μισέλ Μπαρνιέ, επιμένοντας στη σημασία «να δοθεί επιτέλους φωνή στα εκατομμύρια Γάλλων που έχουν αγνοηθεί, σαν να έχουν διαγραφεί από το μυαλό όσων βρίσκονται στην εξουσία».

«Η αδιαλλαξία, ο σεχταρισμός και ο δογματισμός του απαγόρευσαν την παραμικρή παραχώρηση, ώστε να είχε αποφύγει αυτό το αποτέλεσμα», είπε για τον πρωθυπουργό.

Κατήγγειλε ότι ο νέος προϋπολογισμός «κρατά ομήρους τους Γάλλους, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, χαμηλοσυνταξιούχους, άρρωστους, φτωχούς εργάτες, Γάλλους που θεωρούνται πολύ πλούσιοι για να βοηθηθούν, αλλά όχι αρκετά φτωχοί για να ξεφύγουν τη δημοσιονομική στενότητα. Δώσατε μόνο μία απάντηση: φόρους, φόρους, περισσότερους φόρους», ξιφούλκησε.

«Οι μόνες κόκκινες γραμμές που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και τρεις μήνες είναι αυτές των βουλευτών σας», είπε η Λεπέν, εκφράζοντας τη λύπη της που η κυβέρνηση αρνήθηκε να υποστηρίξει την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό, όπως ζήτησε το κόμμα της.

Υπενθυμίζοντας τους τρεις «φάρους» της Εθνικής Συσπείρωσης, δηλαδή τη «μετανάστευση, την αγοραστική δύναμη και την ασφάλεια», η Λεπέν εξέφρασε τη λύπη της που η κυβέρνηση Μπαρνιέ «δεν ήθελε να τους δει, αποφεύγοντας τον δρόμο της εθνικής συνεννόησης».

Η Μαρίν Λεπέν επανέλαβε την άρνηση του κόμματός της να συμπράξει στο αίτημα της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας για καθαίρεση του προέδρου Μακρόν. «Εναπόκειται στον ίδιο [τον Εμανουέλ Μακρόν] να καθορίσει εάν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια λαϊκή δυσπιστία», είπε. «Αν αποφασίσει να μείνει, θα αναγκαστεί να συνειδητοποιήσει ότι είναι ο πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που δεν είναι, εντελώς εξαιτίας του, η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία», υπογράμμισε η Λεπέν.

Μπαρνιέ: Με ξόρκια δεν εξυγιαίνονται τα δημοσιονομικά

Η πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών «δεν θα εξαφανιστεί με τα ξόρκια της πρότασης μομφής», απάντησε νωρίτερα, πριν από την ψηφοφορία, ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Φτάσαμε στη στιγμή της αλήθειας και της ευθύνης», είπε, τονίζοντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να ανταποκριθούμε στο δημόσιο χρέος μας». Επικαλέστηκε αρκετά στοιχεία, όπως τα τοκοχρεολύσια «60 δισεκατομμυρίων» που πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο, «τα οποία ξεπερνούν τον προϋπολογισμό για την άμυνά μας ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Δεν το χάρηκα που παρουσίασα κυρίως δύσκολα μέτρα. Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα», πρόσθεσε.

«Η μομφή θα σήμαινε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας πιθανότατα δεν θα εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα οδηγούσε σε «απώλεια αγοραστικής δύναμης των Γάλλων», επειδή «σχεδόν 18 εκατομμύρια νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους».

«Αυτό το κείμενο, πιστεύω, ήταν ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός», υποστήριξε αναφορικά με τον επίμαχο προϋπολογισμό, υπενθυμίζοντας ότι συνδιαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα.

Με πληροφορίες από Le Monde, Reuters, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v