Ο ισραηλινός στρατός (IDF) προειδοποίησε περίπου 30 στρατιώτες και αξιωματικούς που πολέμησαν στη Λωρίδα της Γάζας να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις κατέθεσαν καταγγελίες εναντίον τους για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Σε οκτώ περιπτώσεις, στρατιώτες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κλήθηκαν αμέσως να επιστρέψουν λόγω φόβου ότι θα συλληφθούν ή θα ανακριθούν από τις αρχές της χώρας που επισκέφθηκαν, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, δηλαδή της Κύπρου, της Σλοβενίας και της Ολλανδίας.
Το IDF δεν απαγορεύει στους στρατιώτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά διενεργεί «αξιολόγηση κινδύνου» για τα στρατεύματα που υπηρέτησαν στη Γάζα, πριν εγκρίνει το αίτημά τους.
Εφεδροι που πολέμησαν στη Γάζα καλούνται να επικοινωνούν πρώτα με το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το επίπεδο κινδύνου που αφορά τη χώρα που επιθυμούν να επισκεφθούν.
Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι εκτός από νομικές ενέργειες στην εκάστοτε χώρα, ανώτεροι αξιωματικοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δίωξη και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο τον περασμένο μήνα εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.
Πηγές του IDF ανέφεραν στο Ynet ότι μεμονωμένες διαδικασίες εναντίον στρατιωτών και αξιωματικών που ταξιδεύουν εκτός Ισραήλ θα μπορούσαν να βασιστούν στην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης και σε αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στη Γάζα. Το IDF είχε δώσει εντολή στα στρατεύματα να μη δημοσιεύουν υλικό ακριβώς λόγω φόβων ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.
Η απειλή νομικής δράσης εναντίον στρατιωτών θα μπορούσε να αυξηθεί όσο λιγοστεύουν οι μάχες στη Γάζα και ανοίγει η πρόσβαση στη Λωρίδα για ανθρωπιστικές οργανώσεις και ξένα μέσα ενημέρωσης. Επί τούτου, μάλιστα, έχει συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή στο Ισραήλ, με επικεφαλής τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και το τμήμα διεθνούς δικαίου του ισραηλινού στρατού, και εκπροσώπους της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ και την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ.
Ο τεράστιος όγκος διαθέσιμου υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον στρατιωτών αναδείχθηκε από τη Washington Post, η οποία δημοσίευσε έρευνα για σειρά βίντεο που δημοσιεύτηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια 14 μηνών πολέμου, δείχνοντας ενέργειες και συμπεριφορά που ενδεχομένως παραβιάζουν τόσο τις εντολές του IDF όσο και το διεθνές δίκαιο.
Ορισμένα βίντεο δείχνουν, για παράδειγμα, καταστροφές σπιτιών ή εφέδρους που κινηματογραφούσαν πτώματα Παλαιστινίων διακωμωδώντας τα ή για λόγους εκδικητικούς.