Με την κατάσταση στη Γαλλία να είναι εκρηκτική και την κυβέρνηση να βρίσκεται υπ’ ατμόν, το συνδικάτο λιμενεργατών προκήρυξε σειρά απεργιών σε όλα τα λιμάνια της χώρας, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τις εξαγωγές σιτηρών στον μεγαλύτερο παραγωγό αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Εθνική Ομοσπονδία Λιμένων και Λιμενεργατών-CGT ανακοίνωσε 48ωρη απεργία από τις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, προγραμματίζονται τετράωρες απεργίες σε 10 διαφορετικές ημέρες το διάστημα 7-31 Ιανουαρίου.
Οι απεργίες έρχονται μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών των Γάλλων αγροτών κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πολιτικά εκρηκτικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της ένωσης Mercosur της Νότιας Αμερικής.
Στα λιμάνια που επηρεάζονται από την απεργία βρίσκονται οι μεγαλύτεροι τερματικοί σταθμοί σιτηρών στις πόλεις Χάβρη και Ρουέν στη βόρεια Γαλλία, οι οποίοι διαχειρίζονται το 50% των εξαγωγών σιταριού και κριθαριού της χώρας. Το 2023, η γεωργική παραγωγή της Γαλλίας αξίας σχεδόν 96 δισ. ευρώ αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα πέμπτο του συνόλου της Ε.Ε.
Ο Μακρόν «έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να μην εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στους λιμενεργάτες και τους λιμενικούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το συνδικάτο θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες «για να εντείνει τον αγώνα τις επόμενες εβδομάδες».
Το συνδικάτο πραγματοποίησε παρόμοιες απεργίες τον περασμένο Μάιο για να καταγγείλει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συζητούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο του καταρτισμού του προϋπολογισμού για το 2025.
Παράλληλα, εξακολουθεί να αντιτίθεται στην αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης το οποίο έχει συμπεριληφθεί σε ένα σχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση τον Απρίλιο του 2023, το οποίο προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες. Ο κλάδος των σιτηρών έχει δεχθεί πλήγμα από τις διαδηλώσεις των Γάλλων αγροτών, οι διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους, τους αυστηρούς κανονισμούς και τις φθηνές εισαγωγές.