Οι πολιτικές του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη ψήφιση τριών κρίσιμων νομοσχεδίων στη διάρκεια της θητείας του, είχαν σαν αποτέλεσμα να προσελκύσουν μεγάλου εύρους επενδύσεις.
Όπως αναφέρει το Reuters, με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις έχουν δεσμευθεί να επενδύσουν περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια, σε κρίσιμους κλάδους, όπως οι ημιαγωγοί και η καθαρή ενέργεια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει υποδείξει τον Δικομματικό Νόμο για τις Υποδομές, το νομοσχέδιο Επιστήμη και CHIPS και το Νομοσχέδιο για τη Μείωση του Πληθωρισμού, ως παράγοντες που συνέβαλλαν στην προώθηση της ατζέντας του για τις υποδομές και παράλληλα δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο.
«Ψηφίσαμε νομοθεσία για την ανοικοδόμηση των υποδομών μας, την οικοδόμηση μιας οικονομίας με καθαρή ενέργεια και την επιστροφή της μεταποίησης στις ΗΠΑ μετά από δεκαετίες μεταφοράς στο εξωτερικό», δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Αυτές οι επενδύσεις σε βιομηχανίες του μέλλοντος διασφαλίζουν ότι το μέλλον θα φτιαχτεί στην Αμερική, από Αμερικανούς εργαζόμενους. Και δημιουργούν ευκαιρίες σε κοινότητες που πολύ συχνά μένουν πίσω».
Οι επιδοτήσεις που παρέχονται στο πλαίσιο αυτών των νόμων έχουν προσελκύσει έναν αριθμό κατασκευαστών ημιαγωγών και άλλων εταιρειών να δημιουργήσουν ή να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, οι επενδύσεις δεν ήταν αρκετές για τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν, οι οποίοι έχασαν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής Γερουσίας στις προεδρικές εκλογές και απέτυχαν να ανακαταλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί επέρριψαν την ευθύνη για την ήττα στις οικονομικές ανησυχίες και στην απομάκρυνση από τους ψηφοφόρους, παρά τις πολιτικές που σχεδιάστηκαν για την ενίσχυση της εργατικής και μεσαίας τάξης, όπως οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερτιμολόγησης και η υποστήριξη των συνδικάτων.
Ο επερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την επιθυμία των καταναλωτών για χαμηλότερες τιμές, ακόμη και όταν δεσμεύτηκε να επιβάλει δασμούς που θα κυμαίνονται από 20% έως 60% και να εφαρμόσει μαζικές απελάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν διάφορες βιομηχανίες, ιδίως τους κλάδους των τροφίμων και της γεωργίας.
Οι Αμερικανοί θεωρούν τον πληθωρισμό ένα κρίσιμο ζήτημα και θέλουν ο Τραμπ να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ispos την περασμένη εβδομάδα.
Πάντως υπάρχουν ανησυχίες ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει επιδοτήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ακυρώσει τις επιχορηγήσεις αυτές όταν γίνει πρόεδρος τον Ιανουάριο.