Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χρεοκοπία» του Ιράν θα επιδιώξει ο Τραμπ

Μπαράζ κυρώσεων και αναβίωση της στρατηγικής «μέγιστης πίεσης» σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στόχος να σύρει την Τεχεράνη σε διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά.

«Χρεοκοπία» του Ιράν θα επιδιώξει ο Τραμπ

Η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αναβιώσει την πολιτική «μέγιστης πίεσης» για να ανακόψει την ικανότητα του Ιράν να χρηματοδοτεί περιφερειακούς πληρεξούσιους και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένων των ζωτικών εξαγωγών πετρελαίου, μόλις ο εκλεγμένος πρόεδρος επανέλθει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τη μετάβαση.

«Είναι αποφασισμένος να επαναφέρει τη στρατηγική μέγιστης πίεσης για να χρεοκοπήσει το Ιράν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ένας ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Τραμπ έδωσε σήμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θέλει μια συμφωνία με το Ιράν. «Πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία», είπε τον Σεπτέμβριο.

Άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη του Τραμπ είπαν ότι η τακτική μέγιστης πίεσης θα χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει να αναγκάσει το Ιράν σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ — αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι δύσκολο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος διεξήγαγε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην πρώτη του θητεία μετά την εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που υπέγραψε το Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις και επέβαλε εκατοντάδες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Σε απάντηση, η Τεχεράνη αύξησε την πυρηνική της δραστηριότητα και εμπλουτίζει ουράνιο κοντά σε επίπεδο που επιτρέπει την κατασκευή όπλου.

Οι κυρώσεις παρέμειναν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά οι αναλυτές λένε ότι δεν τις εφάρμοσε τόσο αυστηρά, καθώς επεδίωκε να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να αμβλύνει την κρίση.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από το χαμηλό των 400.000 βαρελιών την ημέρα το 2020 σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο μέχρι στιγμής το 2024, με σχεδόν όλες τις αποστολές να πηγαίνουν στην Κίνα, σύμφωνα με την US Energy.

Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ συντάσσει εκτελεστικές εντολές που θα μπορούσε να εκδώσει την πρώτη του μέρα στο Οβάλ Γραφείο για να στοχεύσει την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης και της προσθήκης νέων κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.

Η εκστρατεία μέγιστης πίεσης έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τα κεφάλαια που θα έχει το Ιράν για να χτίσει τον στρατό του ή να χρηματοδοτήσει ομάδες πληρεξουσίων στην περιοχή, αλλά τελικά ο στόχος είναι να πειστεί η Τεχεράνη να διαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία και να αλλάξει τις περιφερειακές της πολιτικές, είπαν πηγές.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι ένα κίνητρο για να τους κάνουμε να συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη που θα σταθεροποιήσουν τις σχέσεις και ακόμη, κάποια μέρα, θα τις εξομαλύνουν, αλλά νομίζω ότι οι όροι του Τραμπ για αυτό θα είναι πολύ πιο σκληροί από ό,τι είναι έτοιμοι οι Ιρανοί», είπε ο ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας που γνωρίζει το θέμα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi αυτή την εβδομάδα προέτρεψε την ομάδα Τραμπ να μην δοκιμάσει ξανά τη μέγιστη πίεση. «Η απόπειρα «Μέγιστης πίεσης 2.0» θα οδηγήσει μόνο σε «Μέγιστη ήττα 2.0», έγραψε στο X, αναφερόμενος στις πυρηνικές προόδους του Ιράν τα χρόνια από τότε που ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία. «Καλύτερη ιδέα: δοκιμάστε τη «Μέγιστη Σοφία» — προς όφελος όλων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v