Στο ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία την επόμενη χρονιά αναφέρεται σε άρθρο του ο Economist, στο οποίο υποστηρίζει ότι υπάρχουν σκέψεις σε πολιτικούς κύκλους για διενέργεια εκλογών, το νωρίτερο στις 25 Μαΐου.
Όπως σημειώνει το βρετανικό οικονομικό περιοδικό, το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας αρνείται ότι προετοιμάζεται για εκλογές και οι περισσότερες πηγές του παραμένουν επιφυλακτικές ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Υπάρχουν ζητήματα οργάνωσης και νομιμοποίησης. Πώς θα διενεργηθούν εκλογές σε μια χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο;
Ωστόσο, επισημαίνει ο Economist, υπάρχουν ενδείξεις προεκλογικής δραστηριότητας. Τα τοπικά εκλογικά κέντρα έχουν κινητοποιηθεί και έχουν αρχίσει εργασίες για να καταρτιστούν λίστες υποψηφίων. Οι εκπρόσωποι ενός πιθανού αντιπάλου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι λένε ότι η Ουκρανία χρειάζεται εκλογές αλλά ανησυχούν να το πουν δημόσια, φοβούμενοι ότι θα υπάρξει σφοδρή αντίδραση από το προεδρικό γραφείο, τονίζει ο Economist.
Αν διενεργούνταν αύριο εκλογές, ο Ζελένσκι θα δυσκολευόταν να επαναλάβει τη σαρωτική νίκη που πέτυχε το 2019, υποστηρίζει ο Economist. Όπως αναφέρει, οι Ουκρανοί δεν τον βλέπουν πια ως τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη. Σύμφωνα με εσωτερικές δημοσκοπήσεις που έχει δει ο Economist ο Ζελένσκι θα τα πήγαινε σχετικά άσχημα αν στον δεύτερο γύρο βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Βαλερί Ζαλούζνι, τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τα πηγαίνει καλύτερα απέναντι σε άλλα πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Αλλά πρώην συνεργάτης του προέδρου υποστηρίζει ότι το προτιμότερο για τον ίδιο θα ήταν να κάνει στην άκρη και να τηρήσει την υπόσχεσή του να μείνει πρόεδρος μόνο για μία θητεία. «Ο Ζελένσκι έχει μόνο έναν τρόπο να βγει από αυτό χωρίς να αμαυρωθεί η υστεροφημία του» είπε πηγή στον Economist. «Αυτός είναι να διενεργήσει εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος και να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ένωσε το έθνος στη διάρκεια του πολέμου» πρόσθεσε.