Η Ουκρανία αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι να κερδίσει

Φουντώνουν οι ανησυχίες στη Δύση ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα φτάσουν πολύ πριν τους Ρώσους σε οριακό σημείο. Λείπουν άνδρες, αντιαεροπορικά και βόμβες.

Η Ουκρανία αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι να κερδίσει

«Μετά από 970 ημέρες πολέμου», είπε ο Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας της Αμερικής, επισκεπτόμενος το Κίεβο στις 21 Οκτωβρίου, «Ο Πούτιν δεν πέτυχε ούτε έναν στρατηγικό στόχο».

Δημόσια, ο κ. Όστιν προσέφερε βεβαιότητα, σιγουριά και σαφήνεια: «Η Μόσχα δεν θα επικρατήσει ποτέ στην Ουκρανία». Κατ' ιδίαν, οι συνάδελφοί του στο Πεντάγωνο, δυτικοί αξιωματούχοι και πολλοί Ουκρανοί διοικητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατεύθυνση του πολέμου και την δυνατότητα της Ουκρανίας να ανακόψει τη ρωσική προέλαση τους επόμενους έξι μήνες, γράφει ο Economist. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν τη στρατηγική πόλη Pokrovsk. Αλλά αλλού κατά μήκος του μετώπου, η Ρωσία τρυπά τις ουκρανικές άμυνες. Στο Kupiansk στο βόρειο τμήμα, τα στρατεύματά της έκοψαν στα δύο τους ουκρανικούς σχηματισμούς στον ποταμό Oskil. Στο Chasiv Yar στα ανατολικά, πέρασαν το κύριο κανάλι, μετά από έξι μήνες προσπάθειας. Πιο νότια, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κατακτήσει ψηλά σημεία μέσα και γύρω από το Vuhledar και κινούνται προς στο Kurakhove από δύο κατευθύνσεις. Στο ρωσικό Kursk η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το ήμισυ των εδαφών που κατέλαβε νωρίτερα φέτος.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η απώλεια εδαφών, η οποία είναι περιορισμένη και έχει τεράστιο κόστος για τη Ρωσία, αλλά η σταθερή διάβρωση του μεγέθους και της ποιότητας των δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές μονάδες είναι ανεπαρκείς, φθαρμένες από βαριές απώλειες ενώ ο τελευταίος νόμος για την επιστράτευση δεν προσέφερε πολλά.

Στα προβλήματα προστίθενται το έλλειμμα σε αντιαεροπορικά συστήματα και το περιορισμένο απόθεμα οβίδων της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν είναι χωρίς τα δικά της σοβαρά προβλήματα. Το επόμενο έτος θα δαπανήσει το ένα τρίτο του εθνικού προϋπολογισμού της για την άμυνα. Στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία εξακολουθεί να βασίζεται σε ωμές τακτικές που καταλήγουν σε τεράστιες απώλειες. Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν βορειοκορεατικά στρατεύματα, που πιστεύεται ότι κατευθύνονται στο μέτωπο του Κουρσκ, δείχνει ότι οι ρωσικές μονάδες είναι επίσης «τεντωμένες». 

Η Ρωσία δεν μπορεί να πολεμήσει για πάντα. Αλλά η ανησυχία μεταξύ των Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων είναι ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, το οριακό σημείο της Ουκρανίας θα έρθει πρώτο. «Η Μόσχα φαίνεται να στοιχηματίζει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της στο Ντονμπάς το επόμενο έτος», γράφει αναλυτής. 

«Σε αυτό το σημείο σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο πώς η Ουκρανία μπορεί να επιβιώσει», λέει ένα άτομο που εμπλέκεται στις συζητήσεις. Άλλοι το έθεσαν πιο απαλά. «Οι επόμενοι μήνες», σημείωσε ο Τζιμ Ο' Μπράιαν, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ευρώπη, σε μια διάσκεψη στη Ρίγα στις 19 Οκτωβρίου, «είναι μια ευκαιρία για εμάς να επιβεβαιώσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να παραμείνει στο πεδίο της μάχης για τα επόμενα δύο χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v