CIA: Δεν θέλουν πόλεμο Ισραήλ και Ιράν αλλά γίνονται και... ατυχήματα

«Αντιμετωπίζουμε πολύ πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπερνς. Στη Μέση Ανατολή πολύπλοκα πράγματα συμβαίνουν συνέχεια...

CIA: Δεν θέλουν πόλεμο Ισραήλ και Ιράν αλλά γίνονται και... ατυχήματα

Ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς υποστήριξε ότι ενώ η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύει ότι ούτε το Ισραήλ ούτε το Ιράν επιθυμούν «ολοκληρωτική σύγκρουση», υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού.

«Αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης», είπε ο Μπερνς κατά τη διάρκεια συνεδρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CBS News.

Σημείωσε ότι το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά» πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα για «λανθασμένες εκτιμήσεις».

«Η Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος όπου πολύπλοκα πράγματα συμβαίνουν συνέχεια», λέει.

Ο Μπερνς θεωρεί ότι ενώ η ιρανική επίθεση αποκάλυψε ορισμένους περιορισμούς στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι δυνατότητες δεν είναι αρκετά ισχυρές και κάτι που όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη».

Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Μπερνς λέει ότι φαινόταν ότι έχει επιταχυνθεί, αλλά ότι δεν φαινόταν ότι το Ιράν είχε ανατρέψει την απόφαση να μην προχωρήσει σε ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

Για τη Γάζα, ο Μπερνς είπε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα, αν και κατά καιρούς υπήρξε πρόοδος. «Αυτό που διακυβεύεται στη Γάζα διαμορφώνεται από την πολιτική βούληση», λέει ο Μπερνς. «Στο τέλος, δεν πρόκειται μόνο για αγκύλες σε κείμενα, όταν προσπαθείς να διαπραγματευτείς μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων. Πρόκειται για ηγέτες που τελικά πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το "αρκετά είναι αρκετά", ότι το "τέλειο" σπάνια βρίσκεται στο μενού, ειδικά στη Μέση Ανατολή».

«Και τότε πρέπει να κάνεις δύσκολες επιλογές και μερικούς συμβιβασμούς προς το συμφέρον μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής σταθερότητας», φέρεται να είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v